Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1 december 1981
Adopteer dit monument.

Wintelre, bevrijdingsmonument (foto: J. van den Biggelaar)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Wintelre (gemeente Eersel) is een rechthoekig, liggend rotsblok (uit het Harzgebergte) met in de bovenzijde een zilverkleurige inscriptie. Aan de voorzijde is een kleine, zwarte gedenkplaat bevestigd.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'MET VEEL DANK
AAN DE INWONERS
TE WINTELRE
VOOR ONS VERBLIJF
IN '44 - '45.
BEVOLKING ELST'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'BEVRIJDINGSSTEEN
1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Wintelre (gemeente Eersel) aan de evacués uit Elst en omgeving die van november 1944 tot mei 1945 in Wintelre verbleven.

Oprichting
De gedenksteen is een geschenk van de evacués, als dank voor hun verblijf in Wintelre.

Onthulling
Het monument is onthuld in december 1981.

Locatie
Het monument is geplaatst op het gazon voor de Willibrorduskerk in Wintelre.

Bron
Gemeente Eersel.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.