Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Leo van der Sangen (ontwerp), Dirk Oosterbosch (uitvoering)
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Herdenkingsmonument 1940-1945' in Wintelre (gemeente Eersel) is een zuil van hardsteen. Op de vier zijden van de zuil zijn reliëfs aangebracht: een levensboom en de elementen lucht, vuur en water die bijeen worden gehouden door een kring van mensen. De zuil is 1 meter 20 hoog, 25 centimeter breed en 25 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'GEMEENTE VESSEM
WINTELRE
KNEGSEL

1940 - 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Herdenkingsmonument 1940-1945' herinnert de inwoners van Wintelre (gemeente Eersel) aan de Tweede Wereldoorlog. Ook is het een monument van bezinning. Er wordt een appèl gedaan op de individuele verantwoordelijkheid van eenieder ten aanzien van onderdrukking, racisme en onverdraagzaamheid.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was de 50ste herdenking van het uitbreken van de oorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester H. Jonker (van de voormalige gemeente Vessem).

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Willibrordusstraat/Pastoor van der Heijdenstraat te Wintelre (gemeente Eersel).

Bronnen
Gemeente Eersel.
Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.