Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Charles Grips (1907-1955)
Onthulling: 15 mei 1949
Adopteer dit monument.

Someren, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (foto: Gemeente Someren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Someren is een houten kruis met het corpus van Christus in brons. Het kruis is geplaatst op een voetstuk van rode baksteen. Het beeld is 2 meter hoog.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Akker Antonius 15-01-1908 11-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Someren is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse soldaten die in de meidagen van 1940 in de omgeving van Sluis XI zijn gesneuveld, aan alle ingezetenen uit Someren en Asten die tussen mei 1940 en september 1944 in militair verband zijn omgekomen en aan alle plaatsgenoten die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië als militair zijn gesneuveld.

Het kanaal bij Someren en Asten maakte deel uit van de Peel-Raamstelling, die vanaf Grave langs het riviertje de Raam en door het Peelgebied naar de Belgische grens ten zuidwesten van Weert liep. De Peel-Raamstelling was een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 was aangelegd, maar bleek in de meidagen van 1940 een voor de Nederlandse militairen onhoudbare linie te zijn.

Initiatief
Al in 1940 is door inwoners van Asten en Someren een comité samengesteld voor het oprichten van een gedenkteken voor de gesneuvelde militairen bij sluis XI. Architect P. Gadiot uit Breda maakte een ontwerp van een stenen nis voor een beeld van kunstenaar Charles Grips. De bezetter maakte de oprichting echter onmogelijk. Enkele maanden na de bevrijding hervatte het comité haar werkzaamheden.

Onthulling
Het monument is ingezegend op 15 mei 1949 door hoofdlegeraalmoezenier monseigneur Van Straelen.

Een dag voor de onthulling hebben de voorzitter van het comité, dokter Jacobs, en de secretaris, rector Allard, in het plaatselijke weekblad Peelbelang van het volgende over de betekenis van het monument geschreven: 'Met een bijna middeleeuwse gemeenschapszin, die men in onze tijd niet genoeg kan prijzen, hebben Someren en Asten tezamen iets groots tot stand gebracht. Immers hier heeft het ene dorp het andere de hand gereikt om samen een monument op te richten, dat onze gevallenen waardig is.

Dit gedenkteken, dat zich bevindt aan de grenzen van beide gemeenten, zal in lengte van dagen mogen getuigen, hoe zij die zo van nabij getuigen waren van de strijd bij Sluis XI, die de doden begroeven en de gewonden hielpen verzorgen, hunnen dankbaarheid wilden betuigen voor de heldenmoed van onze soldaten en voor het levensoffer dat zovelen van hen daar hebben gebracht ter verdediging van onze vrijheid.' Als motto gaven ze het kruis mee 'Vrede zij u'.

Locatie
Het monument bevindt zich bij Sluis XI en Sluis XIII aan de Kanaaldijk te Someren.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.