Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: P. Schoenmakers
Onthulling: 29 mei 1950
Adopteer dit monument.

Someren, herdenkingsraam in het gemeentehuis (foto: Gemeente Someren)
Someren, herdenkingsraam in het gemeentehuis (foto: Gemeente Someren)
Someren, herdenkingsraam in het gemeentehuis (foto: Gemeente Someren)
Someren, herdenkingsraam in het gemeentehuis (foto: Gemeente Someren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsraam in het gemeentehuis te Someren bestaat uit vier gebrandschilderde glas-in-loodramen, waarop mensenfiguren staan afgebeeld. Elk raam is 75 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Symboliek
De beeltenissen op de glas-in-loodramen symboliseren het Nederweerts evacuatieleed en de Somerense menslievendheid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsraam in het gemeentehuis te Someren is een teken van dankbaarheid voor de gastvrijheid die de Somerense bevolking tussen 1940 en 1944 heeft geboden aan evacués uit Nederweert.

Oprichting
Het herdenkingsraam is een geschenk van de gemeente Nederweert aan de gemeente Someren.

Onthulling
Het herdenkingsraam is onthuld op 29 mei 1950.

Locatie
Het monument is aangebracht in de raadszaal van het gemeentehuis van Someren, gevestigd aan het Wilhelminaplein.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.