Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Niel Steenbergen (1911-1997)
Onthulling: 25 september 1959
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Basisschool Silvester-Bernadette.

Helmond, 'Sint Joris en de draak' (foto: Gemeente Helmond)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Helmond is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur met een speer. Aan zijn voeten ligt een gedode draak. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'1940 - 1945'.

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad. Met het beeld wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter.

Wijziging
Het monument is in april 2005, in verband met herinrichtingsplannen van het gebied, verplaatst van het Septemberplein aan de Willem Prinsenstraat naar het Hortensiapark in Helmond. Het monument staat nu op een afstand van circa 125 meter van de gedachteniskapel Sint Jozef.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Sint-Joris en de draak' herinnert de inwoners van Helmond aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan de bevrijding van de stad in 1944.

Op 25 september 1944 werd Helmond bevrijd door de 11de Pantser- en de 3de Infanteriedivisie van het 8ste Britse legerkorps. Het Royal Norfolk Regiment maakte deel uit van dit legerkorps, dat de taak had om aan de rechterkant van 'de Corridor' op te rukken. Deze zou hierdoor worden verbreed, waardoor het voor de Duitse troepen moeilijker zou worden om 'de Corridor' te doorbreken. De Britse opmars verliep echter traag. Vooral bij de Zuid-Willemsvaart werd veel tegenstand ondervonden van de Duitse 107de Panzerbrigade. Wekenlang vonden er zware gevechten plaats in Oost-Brabant.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 september 1959, ter gelegenheid van de 15ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Hortensiapark, gelegen tussen de Hortensialaan en de Wethouder van Wellaan in Helmond.

Bronnen

  • Gemeente Helmond;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Thirsa | 4 mei 2020

Harrie Dankers & Walter Schwab | 4 mei 2020

Voor alle oorlogsslachtoffers van alle oorlogen. Speciaal voor alle LHBTI'ers die gesneuveld of vermoord zijn.

Harrie Dankers & Walter Schwab | 4 mei 2020