Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘De zon van onze hoop’ in Sint Anthonis is een bronzen beeld van drie mensenfiguren, geplaatst tussen twee pilaren die een poort vormen. Ook is tussen de pilaren een grote platte schijf bevestigd, voorstellende de zon. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Op het voetstuk is een plaquette aangebracht. Het monument is 4 meter hoog, 1 meter 20 breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette is een gedicht van Martien Mahler en luidt:

‘WAAR ONDERDRUKTEN
GASTVRIJHEID WORDT GEBODEN,
WORDEN GRENZEN VERLEGD,
MUREN GESLECHT
EN POORTEN ONTSLOTEN’.

Symboliek
Ontwerper Wim Rijvers heeft het gedenkteken als volgt omschreven: ‘De mensen symboliseren de samenhorigheid; het elkaar nodig hebben, essentieel om te overleven. De poort, twee slanke vormen hoog oprijzend boven de drie figuren, beschermend en tevens een doorgang verbeeldend, is voor mij een symbool geworden van vrijheid. Vrijheid van doorgaan voorbij de grenzen, maar ook verbeeldend vrijheid van de menselijke geest, van het denken, kortom: een symbool van democratie. Dictaturen immers sluiten altijd hun grenzen, beperken het eigen initiatief, ontwrichten het denken. De kunst kan een middel zijn om dit te signaleren. Kunst heeft namelijk te maken met verwondering en ontroering, maar soms moet kunst ook verontrusten. De zon ten slotte is een symbool van hoop en licht. De zon leidt de nieuwe dag in en is als schakel tussen dag en nacht en heeft daarom te maken met de toekomst.’

De geschiedenis

Het monument ‘De zon van onze hoop’ is opgericht om saamhorigheid, vrijheid, democratie en hoop te benadrukken. Ook worden met het gedenkteken Colonel David Silvertop, Lieutenant Colonel Hubert Orr en Lance Corporal Maurice Lock herdacht die alle drie op 25 september 1944 tijdens de bevrijding van Sint Anthonis om het leven kwamen.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 door zeven burgers uit de zeven dorpen van de gemeente die op 5 mei jarig zijn.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Kolonel Silvertoplaan/Lepelstraat in Sint Anthonis (gemeente Land van Cuijk).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents