Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Wim Rijvers (27-07-1927)
Onthulling: 5 mei 1995
Adopteer dit monument.

Sint Anthonis, 'De zon van onze hoop' (foto: gemeente Sint Anthonis CC BY 3.0)
Sint Anthonis, 'De zon van onze hoop' (foto: gemeente Sint Anthonis CC BY 3.0)
Sint Anthonis, 'De zon van onze hoop' (foto: gemeente Sint Anthonis CC BY 3.0)
Sint Anthonis, 'De zon van onze hoop' (foto: gemeente Sint Anthonis CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De zon van onze hoop' in Sint Anthonis is een bronzen beeld van drie mensenfiguren, geplaatst tussen twee pilaren die een poort vormen. Ook is tussen de pilaren een grote platte schijf bevestigd, voorstellende de zon. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Op het voetstuk is een plaquette aangebracht. Het monument is 4 meter hoog, 1 meter 20 breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette is een gedicht van Martien Mahler en luidt:

'WAAR ONDERDRUKTEN
GASTVRIJHEID WORDT GEBODEN,
WORDEN GRENZEN VERLEGD,
MUREN GESLECHT
EN POORTEN ONTSLOTEN'.

Symboliek
Ontwerper Wim Rijvers omschrijft het gedenkteken als volgt:
'De mensen symboliseren de samenhorigheid; het elkaar nodig hebben, essentieel om te overleven. De poort, twee slanke vormen hoog oprijzend boven de drie figuren, beschermend en tevens een doorgang verbeeldend, is voor mij een symbool geworden van vrijheid. Vrijheid van doorgaan voorbij de grenzen, maar ook verbeeldend vrijheid van de menselijke geest, van het denken, kortom: een symbool van democratie. Dictaturen immers sluiten altijd hun grenzen, beperken het eigen initiatief, ontwrichten het denken. De kunst kan een middel zijn om dit te signaleren. Kunst heeft namelijk te maken met verwondering en ontroering, maar soms moet kunst ook verontrusten.
De zon ten slotte is een symbool van hoop en licht. De zon leidt de nieuwe dag in en is als schakel tussen dag en nacht en heeft daarom te maken met de toekomst.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Silvertop David Arthur Henry 01-01-1970 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De zon van onze hoop' herinnert de inwoners van Sint Anthonis aan de herwonnen vrijheid en vrede. Ook worden met het gedenkteken kolonel Silvertop en twee van zijn manschappen herdacht, die hier in 1944 door een handgranaat om het leven zijn gekomen.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 door zeven burgers uit de zeven dorpen van de gemeente die op 5 mei jarig zijn.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Kolonel Silvertoplaan/Lepelstraat in Sint Anthonis.

Bronnen

  • Gemeente Sint Anthonis;
  • Herdenkingsbundel (Sint-Anthonis, het gemeentebestuur, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Arjan en Monique Breijer | 4 mei 2020