Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Michiel van Helvert
Onthulling: 1941
Adopteer dit monument.

Schijndel, Mariakapel (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De Mariakapel in Schijndel is opgetrokken uit rode baksteen. In een nis is een keramisch Mariabeeld geplaatst. Onder het beeld is een plaquette aangebracht. Het monument is 4 meter 20 hoog, 2 meter 90 breed en 1 meter 40 diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEI VIELEN V/H VADERLAND
JAN V.D. EERDEN
ANTOON V. LIEMPD
PIET VAN ROOZENDAAL
WIM V.D. SCHOOT
JANUS VAN WEERT
1940'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Eerden Johannes 14-02-1912 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Mariakapel in Schijndel is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Jan v.d. Eerden, Antoon van Liempd, Piet van Roozendaal, Wim v.d. Schoot en Janus van Weert.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1941.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Boschweg/Molendijk-Zuid te Schijndel.

Bronnen

  • Gemeente Schijndel;
  • Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht