Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Alan Beattie Herriot
Onthulling: 15 september 1996
Adopteer dit monument.

Schijndel, 'High Division Memorial' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Schijndel, 'High Division Memorial' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Schijndel, 'High Division Memorial' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Schijndel, 'High Division Memorial' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'High Division Memorial' in Schijndel is een bronzen beeld van een kinderfiguur dat bloemen geeft aan een mannenfiguur met doedelzak. Het beeld is geplaatst op een granieten voetstuk met het embleem van de Highland Division en een plaquette. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 4 meter breed en 1 meter 50 diep.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

OP 23 OKTOBER 1944 OPENDE DE SCHOTSE 51STE HIGHLAND DIVISION VANAF DEZE PLAATS DE AANVAL. OP 7 NOVEMBER WAS DE VIJAND UIT EEN GEBIED 800 VIERKANTE METER TEN ZUIDEN VAN DE MAAS TUSSEN SCHIJNDEL EN GEERTRUIDENBERG VERDREVEN. HET AANTAL SLACHTOFFERS BEDROEG 44 OFFICIEREN EN 630 SOLDATEN. 2500 VIJANDELIJKE MILITAIREN WERDEN GEVANGENGENOMEN'.

Op het voetstuk is in Gaelic het motto van de Highland Division aangebracht:

'ON THE DAY OF BATTLE
FRIENDS ARE GOOD'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de herwonnen vrijheid en vrede. Een meisje begroet met bloemen een doedelzakspeler uit de Schotse Hooglanden. De slachtoffers worden herdacht, maar er wordt ook naar het heden en de toekomst verwezen. Het gedenkteken benadrukt de noodzaak van het waarborgen van vrede.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'High Division Memorial' herinnert de inwoners van Schijndel aan de bevrijding van het dorp door de Schotse 51st Highland Division in het kader van operatie 'Market Garden'.

'Op 23 oktober 1944 opende de Schotse 51ste Highland Division vanaf deze plaats de aanval. Op 7 november was de vijand uit een gebied 800 vierkante meter ten zuiden van de Maas tussen Schijndel en Geertruidenberg verdreven. Het aantal slachtoffers bedroeg 44 officieren en 630 soldaten. 2500 vijandelijke militairen werden gevangengenomen'.

Oprichting
Het gedenkteken is een geschenk van de Highland Division ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 september 1996 door generaal Derek Lang en burgemeester G.M. Scholten.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Rooiseweg/Structuurweg te Schijndel.

Bron
Gemeente Schijndel.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht