Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jacques J. van Poppel (1909-1976)
Onthulling: 1960
Adopteer dit monument.

Oudenbosch, bevrijdingsmonument (Foto: Hans Hopstaken)
Oudenbosch, bevrijdingsmonument (Foto: Hans Hopstaken)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Oudenbosch (gemeente Halderberge) is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur met op haar rechterhand een duif. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 60 centimeter breed en 40 centimeter diep. Op de sokkel is een reliëf van het gemeentewapen en een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'30 OKTOBER 1944'.

Symboliek
De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Wijziging
Op 4 mei 2009 is een plaquette toegevoegd aan het monument ter nagedachtenis aan hen die werden uitgezonden naar Nederlands-Indië en daar hun leven verloren.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Oudenbosch (gemeente Halderberge) aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid en vrede. Oudenbosch is op 30 oktober 1944 bevrijd. 

Onthulling
Het monument is onthuld in 1960 door burgemeester Faak.

Bronnen

  • Gemeente Halderberge;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht