Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Sachsenhausen-monument in Vught is een cirkelvormige gedenksteen van zwart graniet met bronzen letters en een rode driehoek met de letter H. De gedenksteen is geplaatst op een marmeren voetstuk. Op het voetstuk is een zwartgranieten plaquette bevestigd. Voor het gedenkteken is een tegelvloer aangelegd. De ronde gedenksteen heeft een doorsnede van 1 meter 50 en een dikte van 30 centimeter. Het voetstuk is 1 meter hoog, 2 meter breed en 50 centimeter diep. De tegelvloer is 1 meter breed en 2 meter diep.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘SACHSENHAUSEN
1940 1945
– STERKER DAN DE DOOD -‘.

De tekst op de plaquette luidt:

‘MEER DAN 1400 NEDERLANDERS
LIETEN HET LEVEN IN HET DUITSE
CONCENTRATIEKAMP SACHSENHAUSEN’.

Symboliek
De rode driehoek werd in concentratiekampen gebruikt om politiek gevangenen aan te duiden. De letter H in de rode driehoek staat voor ‘Holland’ en geeft aan dat de gevangene uit Nederland komt.

De geschiedenis

Het Sachsenhausen-monument in Vught is opgericht ter nagedachtenis aan de meer dan 1.400 Nederlanders die in de periode van mei 1940 tot 22 april 1945 zijn omgekomen in het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen.

Kamp Vught was een doorgangskamp. Veel gevangenen werden via dit enige officiële SS-concentratiekamp in het bezette Noordwest-Europa doorgestuurd naar andere concentratiekampen. Op 24 mei 1944, vlak voor de geallieerde invasie in Normandië, is een groot aantal politieke gevangenen op transport gezet van Kamp Vught naar het Zuid-Duitse concentratiekamp Dachau. Op 4 juni 1944 werden de laatste overgebleven Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz in Polen getransporteerd.

Op 5 en 6 september 1944 (Dolle Dinsdag) werd Kamp Vught door de bezetter ontruimd. Vrouwen werden naar Ravensbrück gedeporteerd en ruim 2.800 mannen werden per treinwagon afgevoerd naar het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen. Bij aankomst op 8 en 9 september viel dit zogenaamde Vught-transport uiteen. Sommigen bleven in ‘Hauptlager’ Sachsenhausen, anderen werden weggevoerd naar de buitencommando’s (Heinkel, Rathenow, Falkensee, de Klinkerwerken enz.). In Sachsenhausen hebben in de oorlogsjaren in totaal 3.700 Nederlanders gevangengezeten, voornamelijk om politieke redenen. 1.400 overleefden het niet.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Nederlandse Vriendenkring Sachsenhausen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 september 1994 door de heren A. Nicolaas en F. Bisschoff van Heemskerk (ex-gevangenen van Sachsenhausen).

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het Reeburgpark, gelegen achter het gemeentehuis van Vught.

Bronnen

  • Gemeente Vught;
  • Een monumentaal oorlogsverhaal – De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer (‘s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539;
  • Nationaal Monument Kamp Vught.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents