Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Louis de Groot (16-06-1949)
Onthulling: 3 oktober 1994
Adopteer dit monument.

Diessen, oorlogsmonument (foto: Ad Hoozemans)
Hilvarenbeek, gedenkmonumenten (1) (Foto: Gemeente Hilvarenbeek)
Diessen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Hilvarenbeek)
Diessen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Hilvarenbeek)
De tijdelijke rustplaats van de Franse militairen in Diessen (foto: Gust de Vries)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Diessen (gemeente Hilvarenbeek) is een gedenkplaat uitgevoerd in gekleurde gebakken klei, waarin een hardstenen plaquette is gevat. Hierop zijn in gebronsd koper de namen van de slachtoffers aangebracht. Op de gedenkplaat zijn het silhouet van een man, een vredesduif die zich nestelt in twee omgekeerde helmen, een stuk prikkeldraad en het wapen en de vlag van Diessen afgebeeld. Het monument is 1 meter hoog en 1 meter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘1940 1944

WILHELMINA DE BROUWER
MARIE MENHERE
ELISABETH MENHERE

VICTOR DUCHATEL
FORTUNE DUVINAGE
JEAN BAZILLE
HENRI GUDIN
JOSEPH HERAULT
JEAN HURON
VERNON VIVIEN
MARSEL LUORY
JULES LADURELLE
PIERRE MOLIÉRE
MARCEL LAVERSIN

JAN DE VRIES

MARIE VAN DEN BERGH
PAULUS VAN DEN BERGH
PAULINA VAN GOOL
ADRIANA VINGERHOETS
CORNELIS VINGERHOETS
MARIA VINGERHOETS
JOHANNES VINGERHOETS’.

Symboliek
De mannenfiguur staat voor al diegenen die anoniem, op welke wijze dan ook, tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijdrage hebben geleverd aan de strijd tegen de bezetter. De twee helmen symboliseren de oorlog. Nu worden ze gebruikt als nestplaats door de vredesduif, waarmee het einde van de bezetting wordt verbeeldt. Het prikkeldraad is een deel van het vignet van Amnesty International, de wereldwijde organisatie die waakt over de rechten van de mens.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Brouwer-Van Wezel Wilhelmina Maria 18-03-1876 12-05-1940
Bergh Paulus 10-09-1944 24-09-1944
Bergh-Van Gool Maria Alagonda 09-10-1910 24-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Diessen (gemeente Hilvarenbeek) aan tien omgekomen medeburgers, een Nederlandse militair en elf Franse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de tien Nederlandse burgerslachtoffers luiden:

Marie van den Bergh, Paulus van den Bergh, Wilhelmina de Brouwer, Marie Menhere, Elisabeth Menhere, Paulina van Gool, Adriana Vingerhoets, Cornelis Vingerhoets, Maria Vingerhoets en Johannes Vingerhoets.

De naam van de gesneuvelde Nederlandse militair luidt:

Jan de Vries.

De namen van de elf omgekomen Franse militairen luiden:

Jean Bazille, Victor Duchatel, Fortuné Duvinage, Henri Gudin, Joseph Herault, Jean Huron, Jules Ladurelle, Marcel Laversin, Marsel Luory, Pierre Moliére en Vernon Vivien.

Op 11 mei 1940 trokken Franse militairen van het 6e en 7e escadron van het 4e regiment Dragon Portes het Noord-Brabantse dorp Diessen binnen. Ze namen stelling in en wachtten op de komst van de bezetter. De volgende dag kwam het tot een gevecht tussen de Franse en Duitse troepen. De overmacht van de bezetter was te groot, waarop de Franse militairen besloten zich via Esbeek terug te trekken. Tijdens de gevechten zijn drie Nederlandse burgers en elf Frans militairen om het leven gekomen. De volgende dag kregen tien jonge mannen uit Diessen het bevel van Duitse militairen de gesneuvelde Franse soldaten te begraven in een massagraf. Drie dagen later, toen de Duitse soldaten verder getrokken waren, besloten de Diessense jonge mannen de lichamen van de Franse militairen op te graven en ze een laatste rustplaats te geven op het R.K. parochiekerkhof van Diessen. Op het gezamenlijke graf werden de helmen van de gesneuvelden en een houten kruis geplaatst. Later is dit vervangen door een stenen kruis.

De Nederlandse militair Jan de Vries is op 21-jarige leeftijd in de meidagen van 1940 bij vliegveld Ypenburg in de strijd tegen de bezetter om het leven gekomen.

Vlak voor de bevrijding werd op 24 september 1944 de Driessense toren, die door de bezetter als observatiepost werd gebruikt, zwaar getroffen. Sjaantje Vingerhoets (5 jaar), Cornelis Vingerhoets (7 maanden) en Paulus van den Bergh (2 weken) waren vlak bij de toren in een schuilkelder. Een granaat die de ingang van de schuilkelder trof, kostte hun het leven.

In 1949 hebben de Franse autoriteiten het stoffelijk overschot van de militairen opgegraven en getracht hen te identificeren. Slechts van vier van de elf soldaten kon de identiteit worden vastgesteld. Zij zijn herbegraven in Frankrijk. De overige zeven zijn herbegraven op de Franse Erebegraafplaats in Kapelle, Zeeland.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 oktober 1994.

Locatie
Het monument is bevestigd aan de muur van het kerkhof aan de Kerksingel in Diessen (gemeente Hilvarenbeek).

Bronnen

  • Gemeente Hilvarenbeek;
  • In bange en blijde dagen, 1940 – 1945, Diessen in Oorlogstijd van de Werkgroep Oorlogsgedenkboek Diessen (Diessen, 1995);
  • De heer Ad Hoozemans.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.