Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Foto: Theo Snijders
Foto: Theo Snijders

Het monument

Het Pools oorlogssgraf in Zuiddorpe (gemeente Terneuzen) is een betonnen grafmonument met een kruis van lichte natuursteen.
De tekst op het monument luidt:
'ZIJ DIE GEVALLEN ZIJN VOOR ONS VADERLAND
H.RIJNKIEWICZ
GEBOREN GIDIJMIN 1916
GESNEUVELD ZUIDDORPE 16 SEPT 1944
GUSMAN
GEBOREN BRONISTAD 10 SEPT 1924
GESNEUVELD ZUIDDORPE 18 SEPT 1944'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Pools oorlogssgraf in Zuiddorpe (gemeente Terneuzen) is opgericht ter nagedachtenis aan twee Poolse militairen die door oorlogshandelingen bij de slag om Axel om het leven zijn gekomen, op het grondgebied van de toenmalige gemeente Zuiddorpe.

Op 6 juni 1944 landden de geallieerden in Normandië. Na D-Day (decision-day, ofwel de dag van de beslissing) rukten de geallieerde troepen op in noordelijke richting. Op 12 september overschreden Amerikaanse troepen de Nederlandse grens. De opmars leek niet meer te stuiten. Operatie 'Market Garden' volgde, een groot offensief van 17 tot 26 september 1944 waarmee de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen en met grondtroepen over deze bruggen op te rukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Zeeuws-Vlaanderen
Ondertussen woedde er van 16 september tot 2 november 1944 een zware strijd in Zeeuws-Vlaanderen, waar de bezetter zich met hand en tand verzette. Dit had grote verwoestingen tot gevolg. Axel werd bevrijd door Poolse troepen van de Eerste Poolse Pantserdivisie. De strijd duurde vier dagen. De beslissende aanval ten oosten van Axel werd ingeleid met zwaar artillerievuur.
De graven staan onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Het Pools oorlogssgraf bevindt zich op de R.K. begraafplaats van de kerk van O.L.V. Hemelvaart in Zuiddorpe.
Informatie afkomstig van Dhr. Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht