Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands erehof te Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) herbergt de stoffelijke overschotten van vier gesneuvelde verzetsmensen en zes gesneuvelde militairen. Acht van de tien graven zijn voorzien van een identieke wit natuurstenen grafzerk met daarop het rijkswapen. Op het graf van twee verzetsdeelnemers staat een grafmonument.

Tussen de militaire graven staat een bronzen beeld van een Nederlandse soldaat met geweer. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk van witte natuursteen. Op het voetstuk is een bronzen lauwerkrans aangebracht, met in het midden het rijkswapen.

Aan de rechterzijde bevindt zich het grafmonument. Dit bestaat uit een kruis van witte natuursteen met aan weerszijden in reliëf de Nederlandse leeuw. Voor het kruis liggen twee grafzerken van witte natuursteen. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 40 centimeter diep.

Teksten
Op de acht grafzerken zijn de namen, geboorte- en overlijdensdata en functies en/ of militaire onderscheidingen van de slachtoffers aangebracht. De tekst luidt:

‘KONINKRIJK DER NEDERLANDEN’.

De tekst op het voetstuk van het beeld luidt:

‘DEN VADERLANT GHETROUWE BLYF ICK TOT IN DEN DOOT’.

De door een lauwerkrans omsloten tekst luidt:

’10-14 MEI 1940′.

De tekst op het grafmonument luidt:

‘ZIJ VIELEN VOOR
ONZE VRIJHEID

PAUL FRANK’.

Op de twee grafzerken zijn de namen, geboorte- en overlijdensdata, functies en/ of militaire onderscheidingen van de twee gesneuvelde verzetsmensen aangebracht.

Symboliek

De lauwerkrans aan de voet van het beeld is een eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers. Het kruis op het grafmonument is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

De geschiedenis

Het Nederlands erehof in Driebergen (gemeente Driebergen-Rijsenburg) is opgericht ter nagedachtenis aan zes Nederlandse militairen en vier verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de tien oorlogsslachtoffer luiden: Johannes Arnoldus van Bijnen, Samuel Esmeijer, Johannes Groenhuijse, Hendrikus Cornelis van der Hoef, Jan Koops, Jacobus Franciscus Leonardus Oomis, Harmen Scholten en Bernardus Hendrikus Unland, Hendrik van Veelen en Gijsbert Vonk.

Johannes van Bijnen (schuilnaam ‘Frank’) en Samuel Esmeijer (schuilnaam ‘Paul’) kwamen om bij een poging om gevangen genomen verzetslieden te bevrijden uit de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Zij werden postuum onderscheiden met het Ridderkruis 4e klasse van de Militaire Willemsorde (Van Bijnen) en het Verzetskruis (Esmeijer). In de Samuel Esmeijer Corridor van de Nederlandse Politie Academie aan De Kleiberg in Apeldoorn, hangt een plaquette die herinnert aan Esmeijer. In de hal van gebouw 107 van de Frank van Bijnenkazerne aan de Frankenlaan in Apeldoorn hangt een plaquette die herinnert aan Van Bijnen. Ook herinneren de zwerfkeien aan de Sportlaan in Apeldoorn aan deze verzetsmannen.

Johannes Groenhuijse werd geboren op 23 mei 1923 in Rijsenburg. De kantoorbediende kwam om het leven op 15 februari 1945 in Driebergen-Rijsenburg.

Hendrikus Cornelis van der Hoef werd geboren op 20 november 1908 in Den Haag. Wachtmeester Van der Hoef (ingedeeld bij het militaire onderdeel 4-1 R.H.) sneuvelde op 10 mei 1940 in Driebergen-Rijsenburg.

Jan Koops werd geboren op 14 januari 1908 in Ruinen. Soldaat Koops (ingedeeld bij het militaire onderdeel 1-II-19 R.I.) sneuvelde op 13 mei 1940 in Driebergen-Rijsenburg.

Harmen Scholten werd geboren op 4 april 1940 in Epe. Soldaat Scholten (ingedeeld bij het militaire onderdeel 3-III-24 R.J.) sneuvelde op 13 mei 1940 in Driebergen-Rijsenburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 1980 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Het ereveld staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Nieuwe Algemene begraafplaats, gelegen aan de Traay te Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents