Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Nederlandse Oorlogsgravenstichting (ontwerp grafmonument)
Onthulling: 29 november 1980
Adopteer dit monument.

Driebergen, Nederlands erehof, beeld bij de militaire graven (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Driebergen, Nederlands erehof, grafmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Driebergen, Nederlands erehof, tekst aan de voet van het beeld (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Driebergen, Nederlands erehof (Foto: Jack de Groot/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands erehof te Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) herbergt de stoffelijke overschotten van vier gesneuvelde verzetsmensen en zes gesneuvelde militairen. Acht van de tien graven zijn voorzien van een identieke wit natuurstenen grafzerk met daarop het rijkswapen. Op het graf van twee verzetsdeelnemers staat een grafmonument.

Tussen de militaire graven staat een bronzen beeld van een Nederlandse soldaat met geweer. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk van witte natuursteen. Op het voetstuk is een bronzen lauwerkrans aangebracht, met in het midden het rijkswapen.

Aan de rechterzijde bevindt zich het grafmonument. Dit bestaat uit een kruis van witte natuursteen met aan weerszijden in reliëf de Nederlandse leeuw. Voor het kruis liggen twee grafzerken van witte natuursteen. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 40 centimeter diep.

Teksten
Op de acht grafzerken zijn de namen, geboorte- en overlijdensdata en functies en/ of militaire onderscheidingen van de slachtoffers aangebracht. De tekst luidt:

'KONINKRIJK DER NEDERLANDEN'.

De tekst op het voetstuk van het beeld luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUWE BLYF ICK TOT IN DEN DOOT'.

De door een lauwerkrans omsloten tekst luidt:

'10-14 MEI 1940'.

De tekst op het grafmonument luidt:

'ZIJ VIELEN VOOR
ONZE VRIJHEID

PAUL FRANK'.

Op de twee grafzerken zijn de namen, geboorte- en overlijdensdata, functies en/ of militaire onderscheidingen van de twee gesneuvelde verzetsmensen aangebracht.

Symboliek

De lauwerkrans aan de voet van het beeld is een eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers. Het kruis op het grafmonument is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bijnen Johannes Arnoldus 31-05-1910 01-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands erehof in Driebergen (gemeente Driebergen-Rijsenburg) is opgericht ter nagedachtenis aan zes Nederlandse militairen en vier verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de tien oorlogsslachtoffer luiden: Johannes Arnoldus van Bijnen, Samuel Esmeijer, Johannes Groenhuijse, Hendrikus Cornelis van der Hoef, Jan Koops, Jacobus Franciscus Leonardus Oomis, Harmen Scholten en Bernardus Hendrikus Unland, Hendrik van Veelen en Gijsbert Vonk.

Johannes van Bijnen (schuilnaam 'Frank') en Samuel Esmeijer (schuilnaam 'Paul') kwamen om bij een poging om gevangen genomen verzetslieden te bevrijden uit de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Zij werden postuum onderscheiden met het Ridderkruis 4e klasse van de Militaire Willemsorde (Van Bijnen) en het Verzetskruis (Esmeijer). In de Samuel Esmeijer Corridor van de Nederlandse Politie Academie aan De Kleiberg in Apeldoorn, hangt een plaquette die herinnert aan Esmeijer. In de hal van gebouw 107 van de Frank van Bijnenkazerne aan de Frankenlaan in Apeldoorn hangt een plaquette die herinnert aan Van Bijnen. Ook herinneren de zwerfkeien aan de Sportlaan in Apeldoorn aan deze verzetsmannen.

Johannes Groenhuijse werd geboren op 23 mei 1923 in Rijsenburg. De kantoorbediende kwam om het leven op 15 februari 1945 in Driebergen-Rijsenburg.

Hendrikus Cornelis van der Hoef werd geboren op 20 november 1908 in Den Haag. Wachtmeester Van der Hoef (ingedeeld bij het militaire onderdeel 4-1 R.H.) sneuvelde op 10 mei 1940 in Driebergen-Rijsenburg.

Jan Koops werd geboren op 14 januari 1908 in Ruinen. Soldaat Koops (ingedeeld bij het militaire onderdeel 1-II-19 R.I.) sneuvelde op 13 mei 1940 in Driebergen-Rijsenburg.

Harmen Scholten werd geboren op 4 april 1940 in Epe. Soldaat Scholten (ingedeeld bij het militaire onderdeel 3-III-24 R.J.) sneuvelde op 13 mei 1940 in Driebergen-Rijsenburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 1980 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Het ereveld staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Nieuwe Algemene begraafplaats, gelegen aan de Traay te Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Margot van Lange | 3 mei 2020

Als dank voor die vrouwen een mannen die de moed hebben hun angst opzij te zetten en strijden voor hun eigen vrijheid en die van anderen.