Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Aarle-Rixtel, oorlogsmonument (foto: Bertus Hagelaar)
Aarle-Rixtel, oorlogsmonument (foto: Bertus Hagelaar)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) is een gemetselde kapel, waarin achter een gietijzeren hekwerk een wit natuurstenen beeld van twee mensenfiguren is geplaatst. Op de voorgrond ligt een zwart marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 1945
S. PEATE 20
P.L. RAKOCZY 22
H.H. PEARSON 24
A. BAILEY 21
H. PAPE 22
H. ERICKSON 27
J.G. SWEENEY 22
H. GIBBONS 24
H.W. BARTEN 21
P.H. NOOYEN 27
P. VAN BAKEL 29
H. VERBRUGGEN 28
K.H. ROEST 23
H. JANSSEN 23.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) is opgericht ter nagedachtenis aan zes medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:
H.W. Barten, P.H. Nooyen, P. van Bakel, H. Verbruggen, K.H. Roest en H. Janssen.

Tevens worden met het gedenkteken zeven geallieerde vliegers herdacht die op 29 juni 1943 zijn gesneuveld toen hun Halifax B11 Serial DT-783 van het 10e Squadron R.A.F. op Aarle-Rixtels grondgebied is neergestort.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Flight Officer Pilot Stanley Peate (Engeland), Flight Sergeant Navigator Paul L. Rakoczy (USA), Flight Officer Airbomber Harace H. Pearson (Engeland), Sergeant Airgunner A. Bailey (Engeland), Sergeant Flight engineer. K. Pape (Engeland), Sergeant Airgunner N. Erickson (Engeland) en Sergeant Airgunner Joseph G. Sweeney (Canada).

Op 1 januari 1945 werden drie Duitse nachtjagers Messerschmitt Me 110 van Fliegerhorst Venlo-Herungen neergeschoten door Engels luchtdoelgeschut. Later op dezelfde dag verongelukte een Typhoon. Piloot Howard Gibbons (24 jaar) van het 168e Squadron van de R.A.F. kwam hierbij om het leven.

Locatie
Het monument is geplaatst op de splitsing Bakelseweg/Asdonkseweg tussen Aarle-Rixtel en Bakel (gemeente Laarbeek).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.