Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) is een gemetselde kapel, waarin achter een gietijzeren hekwerk een wit natuurstenen beeld van twee mensenfiguren is geplaatst. Op de voorgrond ligt een zwart marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘1940 1945
S. PEATE 20
P.L. RAKOCZY 22
H.H. PEARSON 24
A. BAILEY 21
H. PAPE 22
H. ERICKSON 27
J.G. SWEENEY 22
H. GIBBONS 24
H.W. BARTEN 21
P.H. NOOYEN 27
P. VAN BAKEL 29
H. VERBRUGGEN 28
K.H. ROEST 23
H. JANSSEN 23.’

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) is opgericht ter nagedachtenis aan zes medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:
H.W. Barten, P.H. Nooyen, P. van Bakel, H. Verbruggen, K.H. Roest en H. Janssen.

Tevens worden met het gedenkteken zeven geallieerde vliegers herdacht die op 29 juni 1943 zijn gesneuveld toen hun Halifax B11 Serial DT-783 van het 10e Squadron R.A.F. op Aarle-Rixtels grondgebied is neergestort.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Flight Officer Pilot Stanley Peate (Engeland), Flight Sergeant Navigator Paul L. Rakoczy (USA), Flight Officer Airbomber Harace H. Pearson (Engeland), Sergeant Airgunner A. Bailey (Engeland), Sergeant Flight engineer. K. Pape (Engeland), Sergeant Airgunner N. Erickson (Engeland) en Sergeant Airgunner Joseph G. Sweeney (Canada).

Op 1 januari 1945 werden drie Duitse nachtjagers Messerschmitt Me 110 van Fliegerhorst Venlo-Herungen neergeschoten door Engels luchtdoelgeschut. Later op dezelfde dag verongelukte een Typhoon. Piloot Howard Gibbons (24 jaar) van het 168e Squadron van de R.A.F. kwam hierbij om het leven.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de splitsing Bakelseweg/Asdonkseweg tussen Aarle-Rixtel en Bakel (gemeente Laarbeek).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents