Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 1960
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Wolfert van Borselen scholengroep.

Rotterdam, monument aan de Coolsingel (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, monument aan de Coolsingel (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Coolsingel te Rotterdam is een zwart marmeren plaquette met verzetskruis.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boogaard Boudewijn Leendert 21-04-1915 20-02-1945
Blei Weissmann Eliazar 30-04-1907 20-02-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Coolsingel te Rotterdam is aangebracht ter nagedachtenis aan alle stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren in de strijd om vrijheid zijn gesneuveld.

Op de door het bombardement grotendeels verwoeste Coolsingel bevond zich tegenover het behouden gebleven postkantoor een puinterrein met een stuk muur. Op 20 februari 1945 heeft de bezetter hier tien mannen gefusilleerd. Zij waren zogenaamde 'Todeskandidaten', die werden vastgehouden in het hoofdbureau van politie om als slachtoffer te dienen van represailles na daden van het verzet. De aanleiding tot de fusillade was de liquidatie van een beambte van de Sicherheitsdienst en zijn Nederlandse helper. Na de bevrijding is op de fusilladeplaats een kruisje geplaatst. Nadat de Coolsingel weer herbouwd was, werd het gedenkteken geplaatst.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken. Dit comité (opgericht op 22 mei 1945) heeft op verscheidene plaatsen in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen, identieke kruisen geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1960.

Locatie
Het monument is aangebracht in de muur bij de ingang van het gebouw 'De Utrecht''gevestigd aan de Coolsingel te Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.