Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument Doelwater (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Doelwater in Rotterdam is een wit houten kruis, geplaatst op een voetstuk met de afbeelding van de Nederlandse leeuw.

Tekst
De tekst op het verzetskruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Ameling Johannes Pieter Jacobus 26-03-1886 24-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Doelwater in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier verzetsmannen die hier op 24 oktober 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd als represaille voor een door het verzet uitgevoerde overval op het hoofdbureau van politie. Bij deze actie werden veertig merendeels politieke gevangenen bevrijd.

Oprichting
Het gedenkteken is vervaardigd in opdracht van het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken. Dit comité, dat op 22 mei 1945 is opgericht, heeft op verscheidene plaatsen in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen, identieke kruisen geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.