Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument aan de Hoflaan (Foto: M.S. Laarman)
Rotterdam, monument aan de Hoflaan (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, monument aan de Hoflaan (Foto: M.S. Laarman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Hoflaan te Rotterdam is een wit houten kruis, geplaatst op een voetstuk met een afbeelding van de Nederlandse leeuw.

Teksten
De tekst op het kruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Later is er achter het kruis een dijkje geplaatst, is er een informatiepaneel toegevoegd en een gedenksteen geplaatst met daarop de namen en geboortedata van de slachtoffers.

De tekst op het informatiebord luidt:

'ALS VERGELDING VOOR DE AANSLAG
OP EEN MAJOOR VAN DE ORDEPOLITIE
WERDEN OP 3 APRIL 1945 OP DEZE
PLAATS TWINTIG MANNEN IN DE
LEEFTIJD VAN 18 TOT 52 JAAR, DIE
ALS LEDEN VAN VERZET IN HET
POLITIEBUREAU HAAGSE VEER
VASTZATEN, DOOR DE BEZETTER
GEFUSILLEERD.'

De tekst op de gedenksteen luidt:

'GEFUSILLEERD OP 3 APRIL 1945
J.A. ARENDS 19-3-1929
N. BOUT 14-11-1916
J. VAN BREUGEL 29-11-1918
N. DOELMAN 19-1-1897
W.P.A. VAN ELEWOUT 16-11-1913
A.M. DE HAAS 25-2-1918
W. HOUTBRAKEN 6-5-1922
A. JORDAANS 13-9-[192?]
A. DE KORTE 11-10-1898
J.W.J. MEIJEREN 20-5-1892
A. MEIJLER 30-10-1919
H.A. VAN DER MEULEN 12-8-1923
W. VAN DER PALM 7-5-1917
A.P. POLS 5-1-1914
J. PRONK 26-8-1917
B.F.C. RIJNDERTSE 18-5-1924
J. RIJSDIJK 13-3-1921
A. DEN TOOM 8-5-1908
A.J. WORSTELING 6-8-1929
C. ZWIEP 9-4-1920.'

Wijziging
De originele tekst op het informatiebord was onjuist. Deze tekst is vervangen door de huidige tekst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Arends Adrianus Jozef 19-03-1920 03-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Hoflaan te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan twintig mannen die hier op 3 april 1945 rond 08:00 uur door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:

J.A. Arends, N. Bout, J. van Breugel, N. Doelman, W.P.A. van Elewout, A.M. de Haas, W. Houtbraken, A. Jordaans, A. de Korte, J.W.J. Meijeren, A. Meijler, H.A. van der Meulen, W. van der Palm, A.P. Pols, J. Pronk, B.F.C. Rijndertse, J. Rijsdijk, A. den Toom, A.J. Worsteling en C. Zwiep.

De directe aanleiding tot de fusillade was de liquidatie door twee verzetsmensen van de Nederlandse majoor van politie Tetenburg op 1 april 1945. Twee dagen later werden twintig gevangen leden van het verzet vanuit de gevangenis Haagse Veer tegen het talud van de Oostzeedijk gezet. De stoffelijke overschotten bleven de gehele dag liggen en werden 's avonds weggehaald.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken. Dit comité (opgericht op 22 mei 1945) heeft op verscheidene plaatsen in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen identieke kruisen geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hoflaan/Oostzeedijk te Rotterdam.

Bronnen:

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Dhr. C.J. van Heest.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Willwmien Baksteen | 4 mei 2020

Mijn bijdrage gaat over de Hoflaan waar mijn grootouders met hun gezin naar toe vluchtten.
Mijn opa had een juwelierszaak tegenover de Laurenskerk. Het gezin (7 personen) woonde boven de winkel.
De dag voor het bombardement zag hij soldaten met geweren rond de kerk en hij nam het besluit om met zijn gezin daar weg te gaan. Hij kon terecht in de Hoflaan waar zijn familie woonde.
De volgende dag lag de winkel in puin. De Hoflaan is voor mij de plek waar mijn familie veiligheid vond door die beslissing van opa.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Adeline van Waning | 4 mei 2020

Voor hen die in hun moed ons leven nu al zo lang in vrede mogelijk gemaakt hebben - in gedachtenis, in dankbaarheid

Marcus Collins | 4 mei 2020

Nooit zullen we de zinloze daad vergeten die hier plaatsvond. Mijn moeder was erbij en vertelde het mij. Ik vertelde het aan mijn kinderen. Laten we ieder jaar jullie namen in onze gedachten en op onze lippen hebben en dankbaar zijn. Rust Zacht.

H.Brand-Pols | 4 mei 2020

Voor mijn vader die ik maar 5 jaar heb mogen kennen. het oppakken vanuit huis staat nog steeds op mijn netvlies ,afschuwelijk. Ik weet dat ik, nu 75 jaar , een fijne vader heb moeten missen.

Familie van Maanen | 4 mei 2020

Mirthe Reimes - RSC/RVSV | 3 mei 2020

Namens de herdenkingscommissie van het jaar 2020. De fysieke herdenkingen in Kralingen die wij jaarlijks coördineren kunnen helaas niet plaatsvinden, maar in gedachten staan wij bij dit monument bijeen en herdenken wij de slachtoffers.

Rene de Korte | 1 mei 2020

Leendert dullaart | 29 april 2020

voel een zekere verbondenheid omdat het plaatsvond op mijn tweede verjaardag en er dikwijls bij stilgestaan heb.

Dike Ottoy | 28 april 2020

Dit monument is mede ter herinnering aan de oudste broer van mijn moeder: A.P. (Aart) Pols. Ik heb hem zelf nooit gekend omdat ik geboren ben in 1948, maar zijn dood heeft een diepe en blijvende indruk gemaakt in onze familie.

Karel Huson | 28 april 2020

Geboren in 1947 is dit de plaats van mijn eerste herinnering aan een herdenking samen met mijn vader en moeder. Ik moet heel jong geweest zijn. Er waren hevige emoties onder de mensen die er waren. Heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten.