Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument Beukendaal (foto: Gemeente Rotterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Beukendaal te Rotterdam is een wit houten kruis.

Tekst
De tekst op het verzetskruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Beukendaal te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de drie verzetsmannen die op de Beukendaal in het tuindorp Vreewijk in Rotterdam-Zuid op 18 september 1944 door de bezetter zijn doodgeschoten. Een vierde man raakte gewond. De vier waren illegale werkers die van plan waren om een overval te plegen op een distributiekantoor. Ze moeten verraden zijn, want ze werden door de bezetter opgewacht.

Vele jaren is er onzekerheid geweest over de vraag wat er precies was gebeurd en wie de slachtoffers waren. In 1985 kwam een groep buurtbewoners erachter dat de drie doodgeschoten mannen de 22-jarige Gerrit Kwadijk, de 24-jarige Cornelis Pieter den Hollander en de 24-jarige Arie van Duin waren geweest. De gewonde man Jaap Lussenburg is indertijd door een van de buurtbewoners in een kelder verstopt en heeft de oorlog overleefd.

Oprichting
Het gedenkteken is vervaardigd in opdracht van het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken. Dit comité, dat op 22 mei 1945 is opgericht, heeft op verscheidene plaatsen in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen, identieke kruisen geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Beukendaal/Kortewelle in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht