Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument aan de Jan Vermeersingel (foto: H. van der Meer)
Rotterdam, monument aan de Jan Vermeersingel (foto: H. van der Meer)
Rotterdam, monument aan de Jan Vermeersingel (foto: H. van der Meer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Jan Vermeersingel te Rotterdam is een eenvoudig wit houten kruis, geplaatst op een wit voetstuk. Hierop is een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht. Naast het kruis ligt een zwerfkei, waaruit een kwart is weggenomen. Op het ontstane vlakke gedeelte is een tekst te lezen.

Teksten
De tekst op het verzetskruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de kei luidt:

'OP 27 NOVEMBER 1944
PLEEGDE HET VERZET
EEN SABOTAGEAANSLAG
OP DE CEINTUURBAANSPOORLIJN
TER HOOGTE VAN DE
JAN VERMEERSINGEL
ALS REPRESAILLE HIEROP WERDEN
OP DINSDAG 28 NOVEMBER 1944
10 ROTTERDAMMERS OP TWEE
VERSCHILLENDE PLAATSEN GEFUSILLEERD.

AAN DE JAN VERMEERSINGEL ('S GRAVENWEG)
J.J.M. VLASMAN 10-0 1898
J. DEKKER 2-8 1917
E.C.G. GROOT 1-8 1910
C.A. VAN DALSUM 14-1 1908
J.G. VAN ROSSUM 28-8 1923
AAN DE BOEZEMBOCHT (TERBREGSCHEWEG)
L. VAN HEIJNINGEN 27-10 1914
JOH. BROUWER DE KONING 10-6 1919
T. BROUWER DE KONING 5-6 1912
J. VAN DER HEIDE 2-2 1904
H. RUYBROEK 14-4 1912.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Jan Vermeersingel te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan tien stadsgenoten die op 28 november 1944 door de bezetter op twee plaatsen nabij de spoorweg (bij de 's Gravenweg en de Nieuwe Terbregseweg) zijn gefusilleerd als represaille voor een bomaanslag die het verzet in november 1944 had gepleegd op een spoorbaan rondom Rotterdam-Oost en -Noord. Op de Boezembocht en aan de Jan Vermeersingel herinneren twee verzetskruisen aan die fusillades.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

Joh. Brouwer De Koning, T. Brouwer De Koning, C.A. van Dalsum, J. Dekker, E.C.G. Groot, J. van der Heide, L. van Heijningen, J.G. van Rossum, H. Ruybroek en J.J.M. Vlasman.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken. Dit comité (opgericht op 22 mei 1945) heeft op verscheidene plaatsen in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen, identieke kruisen geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Bron

Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht