Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Cor van Kralingen (1955)
Onthulling: 3 mei 1958
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Treurende Vrouw' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, 'Treurende Vrouw' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, 'Treurende Vrouw' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Treurende Vrouw' in Rotterdam is een wit natuurstenen beeld van een knielende vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk, waarin twee gedenkplaten zijn gemetseld.

Teksten
De tekst op de bovenste plaat luidt:

'1940 - 1945.'

De tekst op de onderste plaat luidt:

'VOOR HEN
DIE
VIELEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Berg Leendert 21-08-1896 12-03-1945
Bijloo Jan Antonie 08-01-1920 12-03-1945
Broek Cornelis 21-07-1907 12-03-1945
Beiten Anton 27-08-1923 12-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Treurende Vrouw' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de twintig mannen die hier op 12 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

In juli 1944 ging van Hitler het bevel uit te stoppen met de berechtiging van illegale werkers. De Sicherheitspolizei mocht nu zelf bepalen welke van hun gevangenen (zonder vorm van proces) werden gefusilleerd. Door deze maatregel werden de gearresteerde illegale werkers zogeheten 'Todeskandidaten', die als represaille voor een bepaalde verzetsdaad werden gefusilleerd. In de periode van eind september 1944 tot en met begin april 1945 zijn in de stad 154 'Todeskandidaten' door de bezetter gefusilleerd. De meesten van hen waren afkomstig uit de cellen van het politiebureau aan het Haagsche Veer.

Op 12 maart 1945 werden in totaal veertig 'Todeskandidaten' geëxecuteerd als represaille voor een aanslag op een functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van een Duitse SD'er en een Nederlandse helper. Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid stierven twintig mannen voor het vuurpeloton. De oudste was Teunis Johannes Abbenbroek uit Goudswaard (55 jaar), de jongste Jan Kerkhof uit Delft (19 jaar). Nog twintig mannen werden gefusilleerd op het Hofplein. Hier was Antonie Kranen uit Voorhout (45 jaar) de oudste en Abraham Limburg uit Voorschoten (20 jaar) de jongste .

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité Pleinwegmonument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1958.

Locatie
Het monument 'Treurende Vrouw' staat in een hofje gelegen tussen Pleinweg, Goereesestraat, Zuidenwijdsestraat en Zuidplein.

Bronnen


  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Dhr. Robert Huizer;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Willy Kuizenga | 4 mei 2020

Voor mijn lieve Opa

PM Buitendijk-Ouwendijk | 3 mei 2020

Om dat ik er niet kon zijn , maar zo

Pieter Buitendijk | 3 mei 2020

Voor mijn opa voor mijn vrijhedi zijn leven heeft gegeven!