Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel
Onthulling: 22 november 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Het Lyceum Rotterdam.

Rotterdam, 'Lloyd-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Rotterdam, 'Lloyd-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Rotterdam, 'Lloyd-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lloyd-monument' in Rotterdam is een rond keienpleintje met een zestal kolommen en een hoeksteen met in reliëf een vrouwenfiguur. Het reliëf is uitgevoerd in brons.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken in het talud van de parksluizen aan de G.J. de Jonghweg. In maart 1997 is het monument verplaatst naar het Scheepvaartkwartier en staat nu aan het einde van de Calandstraat (bij de Veerhaven).

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boer Sjoerd 06-03-1910 19-06-1944
Brandon George Eugenie Theodore 07-02-1895 19-06-1944
Brocké Joost Cornelis 22-09-1903 19-06-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lloyd-monument' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen schepelingen van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd en in het bijzonder aan een van de directeuren, Willem Ruys.

Op 7 augustus 1942 werd door Rotterdamse leden van de Nederlandse Volks Militie een bomaanslag gepleegd op het spoorwegviaduct tussen de stations Beurs en Delftse Poort. De bezetter reageerde met een ultimatum: de bevolking van Rotterdam kreeg tot 14 augustus de tijd om de daders aan te geven, anders zou op 15 augustus een aantal gijzelaars van het kamp St. Michielsgestel worden doodgeschoten. Op 11 augustus deed de NSB-burgemeester van Rotterdam, ir. F.E. Müller, een oproep in de kranten om medewerking te verlenen.

Er kwamen echter geen tips over de daders. In de ochtend van 15 augustus 1942 werden bij wijze van represaille in de bossen van het landgoed Gorp en Rovert bij Goirle vijf mannen gefusilleerd, te weten: de 48-jarige Willem Ruys, de 35-jarige Rotterdammer mr. Robert Baelde (die bekend was door zijn werk op sociaal-pedagogisch gebied en kaderlid was van de Nederlandse Unie), de 48-jarige Rotterdamse hoofdinspecteur van politie Christoffel Bennekers, de 49-jarige officier van justitie Otto Ernst Gelder graaf van Limburg-Stirum en de 28-jarige Zeeuwse landheer Alexander baron Schimmelpenninck van de Oije.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 november 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst aan het einde van de Calandstraat (bij de Veerhaven) te Rotterdam.

Bronnen

  • Gemeentearchief Rotterdam;
  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht