Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Lloyd-monument’ in Rotterdam is een rond keienpleintje met een zestal kolommen en een hoeksteen met in reliëf een vrouwenfiguur. Het reliëf is uitgevoerd in brons.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken bij het voormalige hoofdkantoor van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd in de Lloydstraat te Rotterdam. Na de fusie van vier Nederlandse rederijen in 1970 heeft de gemeenteraad van Rotterdam in juni 1972 het monument als schenking aanvaard. Daarna is het monument eind jaar 79 overgebracht naar een talud bij de Parksluizen aan de G.J. de Jonghweg. In maart 1997 is het monument verplaatst naar de Calandstraat in het Scheepvaartkwartier, direct naast het voormalige hoofdkantoor van het Rotterdamsche Lloyd aan de Veerhaven.

De geschiedenis

Het ‘Lloyd-monument’ in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen schepelingen van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en in het bijzonder aan een van de directeuren, Willem Ruys.

Op 7 augustus 1942 werd door Rotterdamse leden van de Nederlandse Volks Militie een bomaanslag gepleegd op het spoorwegviaduct tussen de stations Beurs en Delftse Poort. De bezetter reageerde met een ultimatum: de bevolking van Rotterdam kreeg tot 14 augustus de tijd om de daders aan te geven, anders zou op 15 augustus een aantal gijzelaars van het kamp St. Michielsgestel worden doodgeschoten. Op 11 augustus deed de NSB-burgemeester van Rotterdam, ir. F.E. Müller, een oproep in de kranten om medewerking te verlenen.

Er kwamen echter geen tips over de daders. In de ochtend van 15 augustus 1942 werden bij wijze van represaille in de bossen van het landgoed Gorp en Rovert bij Goirle vijf mannen gefusilleerd, te weten: de 48-jarige Willem Ruys, de 35-jarige Rotterdammer mr. Robert Baelde (die bekend was door zijn werk op sociaalpedagogisch gebied en kaderlid was van de Nederlandse Unie), de 48-jarige Rotterdamse hoofdinspecteur van politie Christoffel Bennekers, de 49-jarige officier van justitie Otto Ernst Gelder graaf van Limburg-Stirum en de 28-jarige Zeeuwse landheer Alexander baron Schimmelpenninck van de Oije.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Het plan tot oprichting van het monument is uitgevoerd door een comité onder voorzitterschap van H.G.J. ter March. Het ontwerp is van architectenbureau Vermeer & Van Herwaarden te Rotterdam. Het brons is gemodelleerd door ir. Th. C. de Weger van dit architectenbureau. Het monument is opgebouwd door Aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren te Rotterdam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 november 1947.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst aan het einde van de Calandstraat (bij de Veerhaven) te Rotterdam.

Bronnen

  • Stadsarchief Rotterdam, bibliotheek, XXVIII F 165, Stukken m.b.t. het gedenkteken voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd;
  • Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents