Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Kralingseweg te Rotterdam is een bronzen plaquette.

Tekst

De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘VOOR HEN DIE VIELEN
1940 – 1945

TIJDENS DE OORLOGSHANDELINGEN VAN
MEI 1940 SNEUVELDE IN DIT GEBOUW
EEN NEDERLANDSE MILITAIR EN IN DE
PERIODE VAN 21 SEPTEMBER 1944 TOT EN
MET 24 DECEMBER 1944 WERDEN OP DEZE
SCHIETBANEN 38 NEDERLANDERS DOOR
DE BEZETTENDE MACHT GEFUSILLEERD’.

De geschiedenis

Het monument aan de Kralingseweg te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan 38 Nederlandse mannen die in de periode van 21 september 1944 tot en met 24 december 1944 op de schietbaan van de Kralingse Schietvereniging door de bezetter werden gefusilleerd.

‘Op 21 september 1944 stonden hier drie ondergrondse werkers voor het vuurpeloton; op 27 september werden drie Rotterdammers doodgeschoten, op 30 september werden drie Schiedammers gefusilleerd, op 4 oktober een Rotterdammer, op 14 oktober vier mannen uit Delft en Den Haag, op 18 oktober een Rotterdammer, op 20 oktober twee mannen uit Velsen en Amsterdam die getracht hadden de rivier de Waal over te komen om zich bij het bevrijdingsleger in Noord-Brabant te voegen, op 28 oktober twee Rotterdammers en drie Hagenaars, op 3 november de leider van de Landelijke Knokploegen, Frits Rudolph Ruys,op 4 november twee mannen uit Rotterdam, één uit Delft en één uit Oud en Nieuw Gastel, op 25 november een Rotterdammer en op 24 december acht Rotterdammers. 

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents