Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument aan de Kralingseweg (foto: Gemeente Rotterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Kralingseweg te Rotterdam is een bronzen plaquette.

Tekst

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
1940 - 1945

TIJDENS DE OORLOGSHANDELINGEN VAN
MEI 1940 SNEUVELDE IN DIT GEBOUW
EEN NEDERLANDSE MILITAIR EN IN DE
PERIODE VAN 21 SEPTEMBER 1944 TOT EN
MET 24 DECEMBER 1944 WERDEN OP DEZE
SCHIETBANEN 38 NEDERLANDERS DOOR
DE BEZETTENDE MACHT GEFUSILLEERD'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Kralingseweg te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan 38 Nederlandse mannen die in de periode van 21 september 1944 tot en met 24 december 1944 op de schietbaan van de Kralingse Schietvereniging door de bezetter werden gefusilleerd.

'Op 21 september 1944 stonden hier drie ondergrondse werkers voor het vuurpeloton; op 27 september werden drie Rotterdammers doodgeschoten, op 30 september werden drie Schiedammers gefusilleerd, op 4 oktober een Rotterdammer, op 14 oktober vier mannen uit Delft en Den Haag, op 18 oktober een Rotterdammer, op 20 oktober twee mannen uit Velsen en Amsterdam die getracht hadden de rivier de Waal over te komen om zich bij het bevrijdingsleger in Noord-Brabant te voegen, op 28 oktober twee Rotterdammers en drie Hagenaars, op 3 november de leider van de Landelijke Knokploegen, Frits Rudolph Ruys,op 4 november twee mannen uit Rotterdam, één uit Delft en één uit Oud en Nieuw Gastel, op 25 november een Rotterdammer en op 24 december acht Rotterdammers. 

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht