Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Hofplein te Rotterdam is een eenvoudig bronzen kruis.

Tekst
De tekst op het verzetskruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

De geschiedenis

Het monument op het Hofplein herinnert de inwoners van Rotterdam aan de 20 mannen die hier op 12 maart 1945 door de bezetter werden gefusilleerd.

In juli 1944 gaf Hitler het bevel te stoppen met de berechtiging van illegale werkers. De Sicherheitspolizei mocht nu zelf bepalen welke van hun gevangenen (zonder vorm van proces) werden gefusilleerd. Met deze maatregel waren gearresteerde verzetsmensen 'Todeskandidaten' geworden, die als represaille wegens een bepaalde verzetsdaad werden gefusilleerd. In de periode van eind september 1944 tot en met begin april 1945 zijn in de stad 154 'Todeskandidaten' door de bezetter gefusilleerd. De meesten van hen waren afkomstig uit de cellen van het politiebureau aan het Haagsche Veer.

Op 12 maart 1945 werden in totaal 40 'Todeskandidaten' geëxecuteerd als represaille voor een aanslag op een functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van een Duitse SD'er en een Nederlandse helper. Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid stierven 20 mannen voor het vuurpeloton. De oudste was Teunis Johannes Abbenbroek uit Goudswaard (55 jaar), de jongste Jan Kerkhof uit Delft (19 jaar). Nog 20 mannen werden gefusilleerd op het Hofplein. Hier was Antonie Kranen uit Voorhout (45 jaar) de oudste en Abraham Limburg uit Voorschoten (20 jaar) de jongste .

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 maart 1969.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945, Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents