Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Huib Noorlander
Onthulling: 12 maart 1969
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument op het Hofplein (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, monument op het Hofplein (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, monument op het Hofplein (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Hofplein te Rotterdam is een eenvoudig bronzen kruis.

Tekst
De tekst op het verzetskruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Hofplein herinnert de inwoners van Rotterdam aan de 20 mannen die hier op 12 maart 1945 door de bezetter werden gefusilleerd.

In juli 1944 gaf Hitler het bevel te stoppen met de berechtiging van illegale werkers. De Sicherheitspolizei mocht nu zelf bepalen welke van hun gevangenen (zonder vorm van proces) werden gefusilleerd. Met deze maatregel waren gearresteerde verzetsmensen 'Todeskandidaten' geworden, die als represaille wegens een bepaalde verzetsdaad werden gefusilleerd. In de periode van eind september 1944 tot en met begin april 1945 zijn in de stad 154 'Todeskandidaten' door de bezetter gefusilleerd. De meesten van hen waren afkomstig uit de cellen van het politiebureau aan het Haagsche Veer.

Op 12 maart 1945 werden in totaal 40 'Todeskandidaten' geëxecuteerd als represaille voor een aanslag op een functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van een Duitse SD'er en een Nederlandse helper. Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid stierven 20 mannen voor het vuurpeloton. De oudste was Teunis Johannes Abbenbroek uit Goudswaard (55 jaar), de jongste Jan Kerkhof uit Delft (19 jaar). Nog 20 mannen werden gefusilleerd op het Hofplein. Hier was Antonie Kranen uit Voorhout (45 jaar) de oudste en Abraham Limburg uit Voorschoten (20 jaar) de jongste .

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 maart 1969.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945, Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht