Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Bergen op Zoom, Brits ereveld (Foto: http://www.ww2sites.com/)
Bergen op Zoom, Brits ereveld (Foto: http://www.ww2sites.com/)
Bergen op Zoom, Brits ereveld (Foto: http://www.ww2sites.com/)
Bergen op Zoom, Brits ereveld (foto: gemeente Bergen op Zoom)
Bergen op Zoom, Brits ereveld (foto: gemeente Bergen op Zoom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Bergen op Zoom herbergt de graven van 1.296 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. In het midden staat het 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland-natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht. Het is een standaard kruis van de Commonwealth War Graves Commission. Op de voorgrond van de begraafplaats staat 'De steen van herinnering'.

In de hal die toegang biedt tot de begraafplaats, ligt een register met de namen van deze militairen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'THEIR NAME LIVETH
FOR EVERMORE'.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Bergen op Zoom aan de 1.296 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de strijd om het bezit van de Scheldemonding zijn gesneuveld.

Het monument staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Locatie
Het ereveld bevindt zich naast het Bergen op Zoom Canadian War Cemetery.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Erica Verhagen | 1 mei 2020

For our tomorrow they gave their today. In remembrance of George Mycock.

Irma Verhagen | 1 mei 2020

At the going down of the sun and in the morning we will remember them. In memory of George Beardmore Mycock. Brother of Brian Mycock who is still alive, 95 years old now, who still misses his brother.

John | 29 april 2020

Voor hen die vielen bij de bevrijding van het zuidwesten van Nederland, in het bijzonder voor sergeant Owen en troopers Glennie en Thomson (Royal Dragoons) en Frederick Day (Scots Greys), die vielen bij de bevrijding van Rijen op 28 en 29 oktober 1944, voor de vrijheid van mijn grootouders en daarmee van mij.