Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Marino Marini (beeld), Maarten Struys (architectonisch decor)
Onthulling: 3 mei 1958
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door csg Calvijn.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS Blijvliet.

Rotterdam, 'De Vallende Ruiter' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, 'De Vallende Ruiter' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, 'De Vallende Ruiter' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vallende Ruiter' in Rotterdam is een bronzen beeld van een ruiter die van zijn paard valt. Achter het beeld bevinden zich twee witte betonnen wanden, die haaks op elkaar staan.

Tekst
De tekst op de twee wanden luidt:

'VOOR DE ONGENOEMDEN DIE VIELEN VOOR DE VRIJHEID

ONSTERFELIJK DOOR HET OFFER VAN HUN LEVEN'.

Symboliek
'Het beeld is het laatste uit een cyclus die Marini maakte van een paard met een ruiter. In deze slotfase staat het paard tot het uiterste gespannen en gestrekt overeind, als een noodsignaal. De ruiter is, als door een groot wonder, nog net aanwezig. Het beeld kan worden gezien als de belichaming van verzet, maar ook als de mens die zijn greep verloren heeft op de krachten die hij zelf heeft opgeroepen.'

Wijziging
In 1988 is het beeld naar de huidige locatie verplaatst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Abbenbroek Teunis Johannes 16-03-1890 12-03-1945
Adamski Alexander 07-01-1920 12-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Vallende Ruiter' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de veertig mannen die op 12 maart 1945 door de bezetter werden gefusilleerd.

In juli 1944 gaf Hitler het bevel te stoppen met de berechting van illegale werkers. De Sicherheitspolizei mocht nu zelf bepalen welke van hun gevangenen zonder vorm van proces werden gefusilleerd. Deze 'Todeskandidaten' werden als represaille voor een bepaalde verzetsdaad doodgeschoten. In de periode van eind september 1944 tot en met begin april 1945 zijn in Rotterdam 154 'Todeskandidaten' door de bezetter omgebracht. De meesten van hen waren afkomstig uit de cellen van het politiebureau aan het Haagsche Veer.

Op 12 maart 1945 werden in totaal veertig 'Todeskandidaten' geëxecuteerd als represaille voor een aanslag op een functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van een Duitse SD'er en een Nederlandse helper. Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid stierven twintig mannen voor het vuurpeloton. De oudste was Teunis Johannes Abbenbroek uit Goudswaard (55 jaar), de jongste Jan Kerkhof uit Delft (19 jaar). Nog twintig mannen werden gefusilleerd op het Hofplein. Hier was Antonie Kranen uit Voorhout (45 jaar) de oudste en Abraham Limburg uit Voorschoten (20 jaar) de jongste.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van het Comité Pleinwegmonument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1958.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Zuidplein, gelegen aan de Mijnsherenlaan te Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Ruud Essenberg | 9 april 2017

Ik heb bij de kerk Carnissesingel hoek Ebenhezestraat richting de gebouwtjes van het voetbalveld een zestal mensen door een man met pistool zien fusilleren in 1945. Ik was vijf jaar. Het was mooi weer die dag.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Angelique | 5 mei 2020

Respect. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Jacq. Kruizinga | 5 mei 2020

Juist nu.

Lisanne | 4 mei 2020

Met deze bloem herdenk ik mijn opa, die als jonge jongen de oorlog in Rotterdam mee maakte. Hij leerde mij alles over de oorlog en vond het belangrijk om op 4 mei te herdenken. Dit blijf ik voor altijd doen voor hem. Lieve opa deze is voor jou en voor alle andere mensen die deze vreselijke oorlog hebben meegemaakt.

Serena Brederveld | 4 mei 2020

Liefde

Ester | 4 mei 2020

Uit dank en opdat wij nooit vergeten! Jammer dat we er dit jaar niet zelf bij kunnen zijn.

Fam. Van Elburg | 4 mei 2020

Opdat wij niet vergeten. Vrijheid is er gekomen tegen een hoge prijs Gedenk degenen die hier waren en hun toekomst hebben weggegeven Voor jouw recht, om vandaag alles te doen wat je wilt En daarom zijn we 4 mei 2 minuten stil en mogen we dit nooit vergeten

Sukhman | 4 mei 2020

Ik denk dat alle nederlanders 2min stilte kunnen houden. Deze dag kunnen we ook niet vergeten! Ik zal dit nooit vergeten.

Inekevanderklooster | 4 mei 2020

Ik zal dit nooit vergeten.

Ineke van der Klooster | 4 mei 2020

Ik wil dit nooit vergeten.

Muberra | 4 mei 2020

Dankzij hen staan wij en leven wij hier in vrijheid! Dit zullen wij nooit vergeten..

Tim | 4 mei 2020

Voor alle mensen die ooit, en nu nog steeds, voor ons land strijden. Opdat wij nooit vergeten.

Maple | 4 mei 2020

Uit diep respect voor de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid! Opdat wij dit nooit vergeten!

Sandra | 4 mei 2020

Voor mijn vader die de oorlog in Rotterdam als jongen van 12 heeft meegemaakt. Vrienden heeft zien sneuvelen. En nu niet meer kan herdenken. Ik doe het voor hem. En alle anderen die er niet meer zijn

Bram Tournier | 4 mei 2020

Deze verschrikking mag nooit vergeten worden.

Wendy | 2 mei 2020

Opdat wij nooit vergeten.

Adriana | 2 mei 2020

Opdat wij nooit vergeten

Ben Luberti | 2 mei 2020

Dankzij hen besta ik en Leef in vrijheid. Door het leggen van deze bloem ben ik betrokken bij velen die ook dankbaar zijn om in vrijheid te leven. Geef deze vrijheid door!!!

Maurice visser | 29 april 2020

Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers zo lang geleden, maar nog steeds herinnerd moeten worden!

Francis | 29 april 2020

Mijn gedachten gaan (nog steeds) uit naar de slachtoffers. ❣

D.Broeke-Buschmann | 26 april 2020

Met mijn levenshouding wil ik er aan bijdragen dat uw offer niet voor niets was. Vrijheid met respect voor m'n medemens.