Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Marino Marini (beeld), Maarten Struys (architectonisch decor)
Onthulling: 3 mei 1958
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door csg Calvijn.

Rotterdam, 'De Vallende Ruiter' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, 'De Vallende Ruiter' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, 'De Vallende Ruiter' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vallende Ruiter' in Rotterdam is een bronzen beeld van een ruiter die van zijn paard valt. Achter het beeld bevinden zich twee witte betonnen wanden, die haaks op elkaar staan.

Tekst
De tekst op de twee wanden luidt:

'VOOR DE ONGENOEMDEN DIE VIELEN VOOR DE VRIJHEID

ONSTERFELIJK DOOR HET OFFER VAN HUN LEVEN'.

Symboliek
'Het beeld is het laatste uit een cyclus die Martini maakte van een paard met een ruiter. In deze slotfase staat het paard tot het uiterste gespannen en gestrekt overeind, als een noodsignaal. De ruiter is, als door een groot wonder, nog net aanwezig. Het beeld kan worden gezien als de belichaming van verzet, maar ook als de mens die zijn greep verloren heeft op de krachten die hij zelf heeft opgeroepen.'

Wijziging
In 1988 is het beeld naar de huidige locatie verplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Vallende Ruiter' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de veertig mannen die op 12 maart 1945 door de bezetter werden gefusilleerd.

In juli 1944 gaf Hitler het bevel te stoppen met de berechting van illegale werkers. De Sicherheitspolizei mocht nu zelf bepalen welke van hun gevangenen zonder vorm van proces werden gefusilleerd. Deze 'Todeskandidaten' werden als represaille voor een bepaalde verzetsdaad doodgeschoten. In de periode van eind september 1944 tot en met begin april 1945 zijn in Rotterdam 154 'Todeskandidaten' door de bezetter omgebracht. De meesten van hen waren afkomstig uit de cellen van het politiebureau aan het Haagsche Veer.

Op 12 maart 1945 werden in totaal veertig 'Todeskandidaten' geëxecuteerd als represaille voor een aanslag op een functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van een Duitse SD'er en een Nederlandse helper. Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid stierven twintig mannen voor het vuurpeloton. De oudste was Teunis Johannes Abbenbroek uit Goudswaard (55 jaar), de jongste Jan Kerkhof uit Delft (19 jaar). Nog twintig mannen werden gefusilleerd op het Hofplein. Hier was Antonie Kranen uit Voorhout (45 jaar) de oudste en Abraham Limburg uit Voorschoten (20 jaar) de jongste.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van het Comité Pleinwegmonument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1958.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Zuidplein, gelegen aan de Mijnsherenlaan te Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Ruud Essenberg | 9 april 2017

Ik heb bij de kerk Carnissesingel hoek Ebenhezestraat richting de gebouwtjes van het voetbalveld een zestal mensen door een man met pistool zien fusilleren in 1945. Ik was vijf jaar. Het was mooi weer die dag.