Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1969
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Klaver Heijplaat.

Rotterdam, monument voor Arie den Toom (foto: Gemeente Rotterdam)
Rotterdam, monument voor Arie den Toom (foto: Gemeente Rotterdam)
Rotterdam, monument voor Arie den Toom (foto: Gemeente Rotterdam)
Rotterdam, monument voor Arie den Toom (foto: Adrianus Marinus den Boer CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Arie den Toom te Rotterdam is een betonnen gedenksteen met twee bronzen plaquettes.

Teksten
De tekst op de plaat aan de bovenzijde luidt:

'VOOR HEN
DIE VIELEN
1940 1945'.

De tekst op de plaat aan de voorzijde luidt:

'IN MEMORIAM
ARIE DEN TOOM
VERZETSLEIDER
GEBOREN 8 MEI 1906
GEVALLEN 3 APRIL 1945
ZIJN MOEDIG OFFER
WAS VELER BEHOUD!'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Arie den Toom te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsleider die op 3 april 1945 door de bezetter is doodgeschoten op de Lage Oostzeedijk. Hij was een van de twintig mannen die daar als represaille voor liquidatie van een Nederlandse politie-officier werden gefusilleerd.

Arie den Toom was tijdens de bezettingsjaren beheerder van het feestgebouw Courzand op de Heyplaat, dat door personeel van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij als lunch- en vergaderruimte werd gebruikt. Den Toom kreeg in het begin van de oorlog al spoedig contact met de Landelijke Organisatie en het gebouw Courzand werd een ontmoetingsplaats voor verzetsmensen. Ook werden in dit pand wapens opgeslagen. Door verraad werd op 13 maart 1945 door de Sicherheitspolizei een inval in Courzand gedaan. Daarbij werden dertien verzetsstrijders gearresteerd, waaronder Arie den Toom. Hij werd als 'Todeskandidaat' opgesloten in een cel van het Haagsche Veer. Op 3 april werd hij samen met nog negen anderen naar de Lage Oostzeedijk gebracht en gefusilleerd.

Arie den Toom is in 
augustus 1945 herbegraven in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1969.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Henk Huismanplantsoen op de hoek Heysekade/ Courzandseweg te Rotterdam. Henk Huisman was tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht