Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Loeki Metz
Onthulling: 4 mei 1961
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door PCBS Prinses Juliana.

Rotterdam, monument aan de Eerste Pijnackerstraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Eerste Pijnackerstraat te Rotterdam is een bronzen reliëf in de vorm van een fakkel. Bovenaan is een afbeelding van een mensenfiguur aangebracht die met gespreide armen een aantal figuren beschermt: links vrouwen en kinderen die worden weggevoerd en rechts mannen die te werk worden gesteld. Aan de voet van het reliëf zijn symbolen aangebracht van het werk dat de slachtoffers deden: het vervalsen van persoonsbewijzen en het drukken van illegale geschriften.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'J.J. HAMELINK
GEB. 24 JUL. 1902
E. ZWITSER
GEB. 10 FEBR. 1914
T. VAN EST
GEB. 19 JUL. 191318 OCT.
1942'.

Symboliek
De fakkel staat symbool voor het verzetsvuur.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Eerste Pijnackerstraat te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan drie verzetsmensen die hier op 18 oktober 1942 zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

T. van Est, J.J. Hamelink en E. Zwitser.

In het gebouw 'Geloof en Vrijheid' van de N.H. kerk kwam tijdens de bezettingsjaren regelmatig een groep verzetslieden bijeen. De verzetsgroep werd geleid door Jacob Jan Hamelink. Op 18 oktober 1942 werd door de Sicherheitspolizei een inval in het pand gedaan. Hamelink, Emanuel Zwitser en Teunis van Est kwamen daarbij om het leven.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting Maatschappelijk en Cultureel Werk Het Oude Noorden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1961.

Locatie
Het monument bevindt zich op de gevel van het wijkgebouw 'Het Oude Noorden', gevestigd aan de Eerste Pijnackerstraat te Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

E. van der Wal-Zwitser | 4 mei 2018

Ik ben de dochter van Zwitser, ik was 2 maanden toen hij vermoord werd.
Toen dit monument onthuld werd heb ik samen met de kleindochter van Hamelink de bloemen erbij geplaatst
Er was een krant bij die foto's maakte, die zouden ze ons toesturen, alleen is dat nooit gebeurd.
Het was voor mij toen een emotioneel gebeuren.