Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Hubert C.M. van Lith (09-01-1906)
Onthulling: 4 mei 1965
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Ongebroken Verzet (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, 'Ongebroken Verzet (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, 'Ongebroken Verzet (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, 'Ongebroken Verzet (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, 'Ongebroken Verzet (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument 'Ongebroken Verzet' in Rotterdam is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst

De tekst op het voetstuk luidt:

'ONGEBROKEN
VERZET 1940-1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument 'Ongebroken Verzet' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van de Stichting Centraal Verzetsmonument Rotterdam

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1965 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. .

Locatie
Het monument bevindt zich aan de kop van de Westersingel, tegenover het Kruisplein in Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Bert Nooteboom | 31 maart 2017

Mijn broer Wim Nooteboom is gesneuveld op Waalhaven in het 1e uur bij het bombardement van het vliegveld. Hij was 26 jaar en ligt begraven op de erebegraafplaats Crooswijk op de 1e rij in het midden. Ik ben 85 jaar en wil graag nog een keer bij de herdenking zijn met mijn 2 andere broers van 83 en 88. Vorig jaar heb ik de herdenkingstoespraak gehouden in de St.Maartenskerk in Tiel.