Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RVC de Hef.

Rotterdam, monument aan de Putselaan (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Rotterdam, monument aan de Putselaan (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Putselaan te Rotterdam is een ingemetselde gedenksteen van travertijn.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN MEMORIAM
10 MEI 1940'.

In het R.K. Broederhuis Saint Louis bevindt zich een plaquette met de namen van de omgekomen kloosterbroeders.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Putselaan te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier kloosterbroeders van de Broeders van Saint Louis (een congregatie uit het Brabantse Oudenbosch) die op 10 mei 1940 door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

In de omgeving van het klooster stuitte de bezetter in de ochtend van 10 mei 1940 op de eerste weerstand van Nederlandse militairen. Een deel van de Duitse militairen kwam in de tuin van het klooster terecht. De broeders hadden zich inmiddels in de kelder verscholen. De bezetter dwong de mannen naar buiten te komen en gooide een handgranaat in de kelder. Hierdoor kwam broeder-overste Lebuïnus om het leven. De andere broeders werden de straat op gedreven en moesten gewonden binnenhalen. Buiten werden de broeders onder vuur genomen door Nederlandse soldaten, die meenden dat ze verklede Duitsers waren. Broeder Bellarminus en Liberius werden hierbij dodelijk getroffen. Broeder Libertus kreeg een schot in zijn ruggengraat en overleed een tijd later.

Onthulling

Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument is aangebracht op de gevel van het R.K. Broederhuis Saint Louis, gevestigd aan de Putselaan te Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945  van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.