Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Loeki Metz
Onthulling: 20 september 1967
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Joods monument' bij het stadhuis (foto: Gemeente Rotterdam)
Rotterdam, 'Joods monument' bij het stadhuis (foto: Gemeente Rotterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' bij het stadhuis van Rotterdam bestaat uit drie bronzen reliëfplastieken van mensenfiguren.

Symboliek
De drie plastieken verbeelden de periode van neergang en opgang van het joodse volk. De tekst uit Jesaja symboliseert de hoop en het vertrouwen 'waarin de kinderen Israëls zich ook bij grote verdrukking blijven koesteren'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' bij het stadhuis van Rotterdam herinnert aan alle joodse medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en omgebracht.

Bij het uitbreken van de oorlog woonden in Rotterdam circa 13.000 joden, waarvan er 2.000 uit Duitsland gevlucht waren. Van hen zijn meer dan 10.000 mannen, vrouwen en kinderen gedeporteerd. Dat geschiedde veelal vanuit Loods 24 aan de Stieltjesstraat, waar ze werden samengebracht en met een trein naar het doorgangskamp Westerbork werden vervoerd. Vervolgens werden zij op transport gezet naar vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Van hen keerden na de bevrijding nog geen 1.000 terug.

Oprichting
Het gedenkteken is vervaardigd in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Onthulling
Oorspronkelijk was het kunstwerk aangebracht op de gevel van de synagoge in de Bentincklaan in Blijdorp. Destijds is het onthuld op 20 september 1967 door burgemeester W. Thomassen. Een dag na die onthulling werden de reliëfs echter weer verwijderd. Enkele leden van de joodse gemeenschap maakten op religieuze gronden bezwaar tegen het gedenkteken. Het tweede gebod verbiedt namelijk het maken van gesneden beelden. De beeldengroep werd lange tijd opgeslagen, maar begin jaren tachtig kreeg het kunstwerk op aandringen van ontwerper Loeki Metz alsnog een plaats in de binnentuin van het stadhuis. Het monument is voor een tweede maal onthuld op 28 oktober 1981 door Hare Majesteit Koningin Beatrix.

Locatie
Het monument bevindt zich in de tuin van het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam.

Bronnen

  • Gemeentearchief Rotterdam;
  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945, Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht