Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Militairen Mei 1940' (Foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Militairen Mei 1940' in Rotterdam is een marmeren gedenkplaat met een reliëf en een bronzen plaquette. Op het reliëf is een afbeelding van de Maasbrug aangebracht, omgeven door een lauwerkrans.

Teksten
De tekst op het reliëf luidt:

'TER
EERBIEDIGE NAGEDACHTENIS
MEI 1940
AAN HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de bronzen plaquette luidt:

'ONTHULD 4 MEI 1950
UIT ERKENTELIJKHEID JEGENS ALLEN,
DIE TOT DE VERDEDIGING VAN ONZE
STAD HEBBEN BIJGEDRAGEN.

DE BURGERIJ VAN ROTTERDAM'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Militairen Mei 1940' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 aan de verdediging van de stad hebben bijgedragen. Ook worden met het gedenkteken de 112 militairen herdacht die daarbij zijn gesneuveld.

Bij het uitbreken van de oorlog werd Rotterdam in de Vesting Holland als 'veilige stad' beschouwd. De generale staf had de stad tot het belangrijkste centrum van de Etappen- en Verkeersdienst gemaakt. Er waren grote hoeveelheden legergoederen opgeslagen, bestemd voor onderdelen in het hele land. Op het terrein van de Rotterdamse Lloyd was het hoofdkwartier van het Depot Vaartuigendienst gevestigd. Ook was in het begin van de mobilisatie in 1939 het Depot Genietroepen, ver van een eventuele frontlinie, naar het 'veilige' Rotterdam overgeplaatst.

De genie vormde het grootste onderdeel in Rotterdam. In totaal waren er op 10 mei 1940 7.150 militairen in Rotterdam. Van hen waren slechts 1.100 soldaten en onderofficieren en 32 officieren geschoold voor het gevecht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950.

Locatie
Het monument is bevestigd op de muur van het wachtershuisje bij de oprit van de vroegere Maasbrug (de Willemsbrug), gelegen aan de Boompjes in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht