Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Maasbruggen’ in Rotterdam is een stalen plastiek, voorstellende de Maasbruggen. In het kunstwerk zijn delen van de gietijzeren Willemsbrug (die ruim een eeuw dienst deed) verwerkt.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

‘MAASBRUGGEN

MEI 1940’.

Wijzigingen
Het monument is gewijzigd. De oorspronkelijke brugdelen van de Maasbruggen hangen nu aan een gebouw. De gebouwen van de Van Ghentkazerne verwijzen in naam allemaal naar historische veldslagen of acties waar de Mariniers bij betrokken waren. Het gebouw waar het gedenkteken aan hangt, heet dan ook Maasbruggen, naar de strijd daar tussen 10-14 mei 1940.

De geschiedenis

Het monument ‘Maasbruggen’ herinnert de inwoners van Rotterdam aan de verdwenen Maasbrug.

Bij het uitbreken van de oorlog werd Rotterdam in de Vesting Holland als ‘veilige stad’ beschouwd. De generale staf had de stad tot het belangrijkste centrum van de Etappen- en Verkeersdienst gemaakt. Er waren grote hoeveelheden legergoederen opgeslagen, bestemd voor onderdelen in het hele land. Op het terrein van de Rotterdamse Lloyd was het hoofdkwartier van het Depot Vaartuigendienst gevestigd. Ook was in het begin van de mobilisatie in 1939 het Depot Genietroepen, ver van een eventuele frontlinie, naar het ‘veilige’ Rotterdam overgeplaatst.

De genie vormde het grootste onderdeel in Rotterdam. In totaal waren er op 10 mei 1940 7.150 militairen in Rotterdam. Van hen waren slechts 1.100 soldaten en onderofficieren en 32 officieren geschoold voor het gevecht. Het best uitgerust waren de mannen van het Korps Mariniers in hun kazerne op het Oostplein. Op 12 mei 1940 is de kazerne door een Duits bombardement verwoest. Ook de Maasbrug heeft de oorlog niet doorstaan.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1985.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Van Ghentkazerne, gevestigd aan het Toepad in Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Gemeente Rotterdam.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents