Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1985
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Maasbruggen' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Maasbruggen' in Rotterdam is een stalen plastiek, voorstellende de Maasbruggen. In het kunstwerk zijn delen van de gietijzeren Willemsbrug (die ruim een eeuw dienst deed) verwerkt.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'MAASBRUGGEN

MEI 1940'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Maasbruggen' herinnert de inwoners van Rotterdam aan de verdwenen Maasbrug.

Bij het uitbreken van de oorlog werd Rotterdam in de Vesting Holland als 'veilige stad' beschouwd. De generale staf had de stad tot het belangrijkste centrum van de Etappen- en Verkeersdienst gemaakt. Er waren grote hoeveelheden legergoederen opgeslagen, bestemd voor onderdelen in het hele land. Op het terrein van de Rotterdamse Lloyd was het hoofdkwartier van het Depot Vaartuigendienst gevestigd. Ook was in het begin van de mobilisatie in 1939 het Depot Genietroepen, ver van een eventuele frontlinie, naar het 'veilige' Rotterdam overgeplaatst.

De genie vormde het grootste onderdeel in Rotterdam. In totaal waren er op 10 mei 1940 7.150 militairen in Rotterdam. Van hen waren slechts 1.100 soldaten en onderofficieren en 32 officieren geschoold voor het gevecht. Het best uitgerust waren de mannen van het Korps Mariniers in hun kazerne op het Oostplein. Op 12 mei 1940 is de kazerne door een Duits bombardement verwoest. Ook de Maasbrug heeft de oorlog niet doorstaan.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1985.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Van Ghentkazerne, gevestigd aan het Toepad in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht