Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Giacomo Manzu
Onthulling: 22 november 1968
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Oorlog en Vrede' (Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Rotterdam, 'Oorlog en Vrede' (Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Oorlog en Vrede' in Rotterdam bestaat uit twee bronzen kerkdeuren met in reliëf motieven die oorlog en vrede uitbeelden. In de kerk bevindt zich een Vredeskapel.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Oorlog en Vrede' herinnert de inwoners van Rotterdam aan de enorme verwoestingen die de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft moeten doorstaan.

Op 14 mei 1990 is ter gelegenheid van de 50e herdenking van het bombardement op Rotterdam een vredesmanifistatie in de St.-Laurenskerk gehouden. Uit het puin in de binnenstad rees indertijd 'als een zuil van protest de gehavende toren van de zwartgeblakerde en opengescheurde St.-Laurenskerk omhoog'. De herdenkingsdienst werd bijgewoond door vele Rotterdammers en burgers uit 16 binnen- en buitenlandse steden die net als Rotterdam verwoesting door oorlogsgeweld hebben beleefd: Antwerpen, Baltimore, Corinto, Coventry, Dresden, Berlijn, Gdansk, Guernica, Havanna, Keulen, Leningrad, Maputo, Hiroshima, Nagasaki, Arnhem en Middelburg.

In de met bloemen versierde kerk hebben burgemeester Peper en de directeur-generaal van het kantoor van de Verenigde Naties in Genève, Jan Martenson, een toespraak gehouden. Namens secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar, zei Martenson het volgende: 'Rotterdam is nu zowel een herinnering als een inspiratie: een herinnering van oorlogsverwoesting, en inspiratie door de kracht van de menselijke geest om zelfs in het aangezicht van grote tegenslagen te triomferen. De doden en verwoesting leidden tot een dringende boodschap: nooit meer oorlog! De eerste les van Rotterdams ervaring vijftig jaar later is dus het belang van een vernieuwing van onze opdracht voor een wereld zonder oorlogen.'

In 1947 is men begonnen met de restauratie van de St.-Laurenskerk. In 1986 is de heropbouw voltooid.

Oprichting
Het gedenkteken is vervaardigd in opdracht van Pakoed Holding n.v.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 november 1968.

Locatie
Het monument is een onderdeel van de Sint Laurenskerk, gevestigd aan het Grotekerkplein in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945, Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht