Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Onthulling: 12 mei 1990
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS De Bavokring.

Rotterdam, 'De Steen van de Miljoenen Tranen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, 'De Steen van de Miljoenen Tranen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Steen van de Miljoenen Tranen' in Rotterdam is een geslepen gedenksteen van graniet, waarin ruwe breukvlakken zichtbaar zijn. Over de breukvlakken vloeit voortdurend druppelsgewijs water, dat een talud met bloemen bevloeit.

Symboliek
Het monument symboliseert het gebroken leven van burgerslachtoffers. De druppels water geven de geschreide en ongeschreide tranen van de oorlogsslachtoffers weer. De 'tranen' die de talud met bloemen bevloeien, symboliseren daarmee het, ondanks alles, aanwezige optimisme.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Steen van de Miljoenen Tranen' herinnert de inwoners van Rotterdam aan alle burgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

De plaats van de gedenksteen is zorgvuldig gekozen: het monument staat in de wijk Kralingen, op de scheiding tussen huizen die getroffen maar overeind gebleven waren en huizen die getroffen en totaal verwoest waren.

Oprichting
Het gedenkteken is vervaardigd in opdracht van de Stichting Burger-Oorlogsgetroffenen (SBO).

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 mei 1990 door minister-president Ruud F.M. Lubbers.

Locatie
Het monument is geplaatst op de kruising Oudedijk/Chris Bennekerslaan/Willem Ruyslaan, gelegen in de wijk Kralingen te Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht