Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 17 augustus 1945
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'De Steen aan de Zweth' (foto: H. van der Meer)
Rotterdam, 'De Steen aan de Zweth' (foto: H. van der Meer)
Gedenksteen aan de Zweth met op de achtergrond boerderij 'De Vrijheid' (foto: H. van der Meer)

Het monument

Vorm en materiaal
'De Steen aan de Zweth' in Rotterdam is een granieten gedenksteen met plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP 12 MEI 1940
ZIJN ALHIER GEVALLEN
J. GOUWELEEUW
SCHIEDAM
3 PEL.4-3-R.H.
M. V.D. HAVE
ZIERIKZEE
3 PEL 4-3-R.H.'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Gouweleeuw Johannes Paulus 06-08-1911 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'De Steen aan de Zweth' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 in de omgeving van de stad zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

J. Gouweleeuw en M. van der Have.

Op 12 mei 1940 probeerden bij Overschie en in de weilanden langs de rijksweg neergekomen Duitse parachutisten op te rukken naar Rotterdam. Maar Nederlandse soldaten in de polder Schieveen verhinderden deze opmars. Twee van hen waren Gouweleeuw en Van der Have. Tijdens het vuurgevecht dat ontstond toen de bezetter plotseling van achter een dijk van de Ackersdijkse polder opdook, zijn deze twee huzaren omgekomen.

Veehouder Jan Rodenburg was die ochtend aanwezig op zijn boerderij 'De Vrijheid', waar hij met zijn gezin de schoten heeft gehoord. Een paar Nederlandse soldaten kwamen even later ontdaan de boerderij binnen, roepend: 'De Duitsers schieten alles en iedereen dood.' Rodenburg heeft samen met zijn dochter en zoon twee gewonde soldaten uit het weiland gehaald en naar de boerderij gebracht. De twee dode soldaten hebben zij naar de stal gebracht.

Oprichting
Die dag had Jan Rodenburg zelf ook een zoon en drie schoonzonen in het leger zitten, die elders in het land tegen de bezetter vochten. Na de capitulatie kwamen zij weer ongedeerd thuis. 'Daarom,' zegt zoon Wijnand Rodenburg, 'is mijn vader direct na de bevrijding naar een steenhouwer gegaan en heeft dat gedenkteken onder aan de dijk laten zetten. Uit eerbied voor die twee jongens en uit dankbaarheid dat zijn eigen jongens het levend ervan afbrachten.'

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 augustus 1945.

Locatie
Het monument is geplaatst in een weiland aan de zuidzijde van de Zweth, tegenover de Molenkade in Rotterdam. Het monument bevindt zich op privéterrein.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

René Proos | 4 mei 2020

Voor hen die het grootste offer brachten.

Martje Langbroek | 3 mei 2020

Voor iedereen die direct of indirect slachtoffer is van geweld, agressie, of onderdrukking

Marjan | 1 mei 2020

Voor vrede