Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Verzet Nederland
Ontwerper: Pjotr Müller
Onthulling: 4 mei 1992
Adopteer dit monument.

Rotterdam, monument aan de Achterweg (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Rotterdam, monument aan de Achterweg (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Achterweg te Rotterdam is een sculptuur, opgebouwd uit een getrapt, granito bordes met twee granito kolommen. De middelste pilaar en de dekbalk zijn van geperforeerd ijzer. Het gedenkteken is circa 4 meter hoog.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Achterweg herinnert de inwoners van Rotterdam aan de Tweede Wereldoorlog en de geleverde strijd van het verzet tegen de onderdrukker.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1992.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Achterweg/Kinheim in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht