Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Leusden, begraafplaats 'Rusthof' (foto: Hermann Hinsenveld)
Leusden, monument begraafplaats 'Rusthof' (Foto: Ad Stegeman)
Leusden, monument begraafplaats 'Rusthof' (Foto: Ad Stegeman)

Het monument

Vorm en materiaal
Begraafplaats Rusthof in Leusden herbergt de graven van oorlogsslachtoffers van verschillende nationaliteiten. Op de begraafplaats bevindt zich zowel een Brits als een Russisch ereveld. Tegenover de graven van het Britse Gemenebestleger liggen de overige geallieerde militairen. Voor 41 Italianen is een aparte gedenksteen neergelegd. Ook zijn hier 156 Nederlandse militairen en verzetsstrijders begraven. Naast het graf van 'De Onbekende Soldaat' staat een wit kruis en een vlaggenmast. Nabij de oorlogsgraven is een propeller met gebogen bladen geplaatst. Aan de voet is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'WEL GEBOGEN NIET GEBROKEN
ERE
AAN HEN DIE VIELEN

BIJEEN GEBRACHT
C.J. BLANKENSTIJN
KONINKLIJKE LUCHTMACHT SOESTERBERG
BOND VAN WAPEN BROEDERS AFD. AMERSFOORT'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Begraafplaats Rusthof herinnert de inwoners van Leusden aan de vele slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De begraafplaats is in de jaren dertig door de gemeente Amersfoort aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag Kamp Amersfoort in de onmiddellijke nabijheid van de begraafplaats. De mensen die in het kamp een natuurlijke dood gestorven waren, werden hier begraven.

Op 15 januari 1942 werden op Rusthof drie leden van de bemanning van een Britse bommenwerper begraven. Vanaf die tijd is Rusthof een geallieerde erebegraafplaats geworden. Hier zijn 225 militairen uit het leger van het Britse Gemenebest begraven. Rond een groot kruis liggen 134 Engelsen, zestig Canadezen, dertien Nieuw-Zeelanders, elf Australiërs, zes Polen en een Belg begraven. Tegenover de graven van het Gemenebestleger liggen de overige geallieerde militairen. Voor de 41 Italianen (waarvan twaalf uit de Eerste Wereldoorlog) is een aparte gedenksteen neergelegd. Daarnaast liggen hier nog begraven acht Tsjechen, zeven Grieken, drie Joegoslaven, twee Portugezen, twee Roemenen en een Hongaar. Verder zijn er vijftien graven waarvan de nationaliteit onbekend is. Ook zijn op Rusthof 156 Nederlandse militairen en verzetsmensen begraven.

De graven worden onderhouden door het Lokale Comité Amersfoort van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
De Algemene begraafplaats Rusthof is gelegen aan de Dodeweg te Leusden. Het kerkhof grenst aan het landgoed 'Den Treek'.

Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990);
  • Website http://www.kampamersfoort.nl/.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht