Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Dhr. L. Barten (ontwerp), Willem van Kuilenburg (uitvoering)
Onthulling: 7 juni 1941
Adopteer dit monument.

Leusden, 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie' (foto: Ad Stegeman)
Leusden, 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie' (foto: Ad Stegeman)
Leusden, 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie' (foto: Ad Stegeman)
Leusden, 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie' (foto: Ad Stegeman)
Leusden, 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie' (Foto: Jack de Groot/NKvB)
Leusden, 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie' (Foto: Jack de Groot/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het 16e Regiment Infanterie' in Leusden bestaat uit een staande gedenksteen met twee reliëfs en een liggende grafzerk. Op het linkerdeel worden vier jonge vrouwen met palmtakken afgebeeld. Het rechterdeel toont vier infanteristen die ten strijde trekken. Op de grafzerk is een foto van de soldaat Vreeken aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'16E REGIMENT INFANTERIE
VOOR HET VADERLAND VIELEN:
E.K. FEYGELER 1E LUIT. OP 10 MEI 1940 TE ZUTPHEN
MR. A. VREEKEN " " " 11 " " " LEUSDEN
J. MEYER SERG. " 10 " " " ZUTPHEN
M. SAKKERS " " 10 " " " OEGSTGEEST
J. MULDER KORP. " 11 " " " WASSENAAR
T. DE BROUWER " 11 " " " AMSTERDAM
M. BOTTENBURG " 10 " " " ZWEELOO
W. SMITS " 10 " " " RIJSWIJK
D. KOELEWIJN SOLD. " 10 " " " ZUTPHEN
A. DE GROOT " " 10 " " " "
L.C. KERKHOF " " 10 " " " "
G. BLANKENSTIJN " " 10 " " " "
J. DE BOCK " " 10 " " " "
W. KEYMAN " " 10 " " " BROEKHUIZEN
J. DE LANG " " 10 " " " KESSEL
J. V. MALSEN " " 15 " " " KRUININGEN
J. DE RIDDER " " 16 " " " KAPELLE
Z. V. SCHOONHOVEN " IN KRIJGSGEVANGENSCHAP
J. SCHOUTEN " " "
W.E. SWART " " ".'

De tekst op de grafzerk luidt:

'HIER WERDEN BEGRAVEN
MR. ANTHONIE VREEKEN
GEB. TE ZWIJNDRECHT 15 JANUARI 1916
IN LEVEN GRIFFIER BIJ HET KANTON-
GERECHT TE ZEVENBERGEN.
COMMANDANT DER 16E COMP. P.A.G.
GESNEUVELD 11 MEI 1940 BIJ DE
HEILIGENBERG
PRO JURE REGINAE ET PATRIAE.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument van het 16e Regiment Infanterie' in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan twintig militairen van dit regiment die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de twintig gesneuvelde soldaten luiden: G. Blankenstijn, J. de Bock, M. Bottenburg, T. de Brouwer, E.K. Feygeler, A. de Groot, L.C. Kerkhof, W. Keyman, D. Koelewijn, J. de Lang, J. van Malsen, J. Meyer, J. Mulder, J. de Ridder, M. Sakkers, Z. van Schoonhoven, J. Schouten, W. Smits, W.K. Swart en M.A. Vreeken.

Mr. Anthonie Vreeken werd geboren op 15 januari 1910 te Zwijndrecht. Hij was griffier bij het kantongerecht in Zevenbergen en commandant van de 16e Compagnie Pantser Afweergeschut.

Na het mobilisatiebevel van 28 augustus 1939 werd de Hoofdafweerstelling langs het Valleikanaal en de voorposten aan de Schans in Asschat door soldaten betrokken. De legerleiding had de Grebbelinie bij Rhenen als verdedigingszone aangewezen. Ter versterking van deze linie werd via het 'kommensysteem' een groot deel van de Gelderse Vallei onder water gezet. Soldaten van het 5de, 16e en het 21ste Regiment Infanterie werden ingekwartierd bij de bevolking. Het 16e Regiment Infanterie was in de omgeving van Amersfoort gelegerd. Toen op 11 mei 1940 bekend werd dat op verscheidene plaatsen in Nederland Duitse parachutisten waren geland, verwachtte men bij Amersfoort ook een aanval van vijandige luchtlandingstroepen.

Toen luitenant Vreeken het bericht 'De Duitsers zijn geland!' ontving, verwijderde hij zich die avond om 22.00 uur uit de stellingen om een onderzoek in te stellen. Toen hij terugkeerde werd hij in de buurt van huize 'De Heiligenberg' neergeschoten door zijn eigen manschappen, die hem hadden aangezien voor een Duitse parachutist. Luitenant Vreeken werd begraven op 'Rusthof' in Leusden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 juni 1941.

Locatie
Het monument is geplaatst op begraafplaats 'Rusthof', gelegen aan de Dodeweg te Leusden, grenzend aan het landgoed 'Den Treek'. Het graf van luitenant Vreeken ligt niet bij de oorlogsgraven, maar bevindt zich op de gewone begraafplaats. Om dit graf te vinden dient u bij de hoofdingang het linker hoofdpad op te gaan en daarna nog twee keer links af te slaan.

Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht