Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Mari S. Andriessen (1897-1979)
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Koningin Julianaschool.

Culemborg, oorlogsmonument (Foto: Richard van de Velde)
Culemborg, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Culemborg is een zandstenen zuil met een reliëf van een treurende vrouwenfiguur met in haar handen bloemen. De gedenkzuil is 2 meter 50 hoog en 60 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'1940 - 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Culemborg aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

De Beheerstichting Begraafplaatsen Culemborg (BBC) is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gedenkteken. In de aanloop naar 4 en 5 mei wordt het monument jaarlijks gecontroleerd en voor zover noodzakelijk opgeknapt door de afdeling Beheer van de gemeente Culemborg.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de achterweg te Culemborg.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Gemeente Culemborg.

Voor meer informatie
Culememborgse oorlogsslachtoffers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht