Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle bestaat uit een kruis, een gedenkplaat en vijf schuin afgesneden boomstammen van sierbeton. De objecten zijn geplaatst op een rechthoekige steen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEFUSILLEERD 31 MAART 1945
H. BOSCH * 5-Q-1914 TE KAMPEN
W.A. VAN DIJK * 10-11-1908 TE ZWOLLE
J.A. MULLER * 24-5-1890 TE ROTTERDAM
W. SEBEL * 4-4-1901 TE VLAARDINGEN
B.J. IJZERMAN * 14-1-1911 TE KAMPEN.'

Symboliek
De schuin afgesneden zuilen staan symbool voor de eindigheid van het leven.

De geschiedenis

Het monument aan de Meppelerstraatweg te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die hier op 31 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Hermannen Bosch, Wilhelmus Antonius van Dijk, Johannes Albertus Muller, Willem Sebel en Berend Jan IJzerman.

Veertien dagen voor de bevrijding van Zwolle, op 31 maart 1945, werden vijf mannen als represaille voor een verzetsdaad door de bezetter gefusilleerd. Om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen liet deze hun lichamen liggen op de plaats waar zij neergeschoten waren.

Onthulling
Kort na de executies is er een houten kruis neergezet te nagedachtenis aan de vijf slachtoffers. Het huidige monument is onthuld in 1963.

Jaarlijks vindt er op of rond 31 maart een herdenking bij het monument plaats.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Meppelerstraatweg/Johan de Wittstraat te Zwolle.

Bronnen

  • Gemeente Zwolle.
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
Meer informatie is te vinden in de brochure Om nooit te vergeten van het Historisch Centrum Overijssel. Hierin is een routebeschrijving opgenomen langs de panden in Zwolle die een relatie hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Fons Aarendonk | 29 mrt 2018

Kinderen van de Springplank en veteranen Vereniging Veteranen Zwolle stonden vandaag samen stil bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Ze herdachten vijf inwoners uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld, zie ook: https://www.facebook.com/rtvfocuszwolle/videos/1478375495618079.

Toespraak en een paar gedichten: zie bijlagen.

Fons Aarendonk | 29 mrt 2018

Kinderen van de Springplank en Veteranenvereniging Zwolle stonden vandaag samen stil bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Ze herdachten vijf inwoners uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld, zie ook: https://www.facebook.com/rtvfocuszwolle/videos/1478375495618079.

Toespraak en een paar gedichten: zie bijlagen.

Fons Aarendonk | 29 mrt 2018

Aanvulling bijlagen.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents