Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Eikenlaan te Zwolle is een zwerfkei met daarop zes bronzen plaquettes bevestigd. Naast de zwerfkei is een deel van een propeller geplaatst. Het geheel bevindt zich op een rond voetstuk van natuursteen.

Teksten
De tekst op de grootste plaquette luidt:

'IN MEMORY OF THE BRAVE YOUNG MEN
WHO SAVED OUR TOWN FROM A DISASTER.
OP 11 JANUARI 1944 STORTTE OP DEZE PLAATS EEN B-17
'FLYING FORTRESS' VAN DE 388-STE BOMB GROUP (H) VAN
DE AMERIKAANSE 8-STE LUCHTMACHT NEER, WAARBIJ VIJF
LEDEN VAN DE BEMANNING HET LEVEN VERLOREN.'

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'BAUER L.E.
BRINKER G.F.'

De tekst op de derde plaquette luidt:

'HINCKS E.W.†
HOEHN G.G.†'

De tekst op de vierde plaquette luidt:

'MANN H.S.
MODARELLI D.S.†'

De tekst op de vijfde plaquette luidt:

'OWENS G.R.
RIGDON C.C.'

De tekst op de zesde plaquette luidt:

'WIBERG B.A.†
ZASKIEWICZ P.J.†'

De geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan te Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van de bommenwerper B-17 'Flying Fortress' van de 388ste Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Dit toestel is op 11 januari 1944 in de omgeving van de stad neergestort.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

E.W. Hincks, G.G. Hoehn, D.S. Modarelli, B.A. Wiberg en P.J. Zaskiewicz.

De bommenwerper kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door een technische storing bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk neergehaald door een nachtjager van de bezetter. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen vijf van de tien bemanningsleden om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 januari 1995. Jaarlijks verzorgen leerlingen van groep 5 en 6 van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp op 11 januari een herdenkingsplechtigheid bij het gedenkteken.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Eikenlaan, gelegen in de wijk Berkum te Zwolle.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

R.van den Berg | 04 mei 2018

We waren allebei 11 jaar

In de middag van 11 januari 1944 om ongeveer 13.00 uur liepen mijn buurmeisje en ik (Dinie Borgman) bij het bruggetje over de Aa op de Roodhuizerallee (tegenwoordig Roodhuizerpad).

Het was dichtbewolkt toen wij een vliegtuig aan hoorden komen en vlak daarna vond er een luchtgevecht plaats.

Toen kwam er een grote bommenwerper (B-17 flying Fortress) brandend uit de wolken tollen die met een grote boog over de weilanden heen recht op ons af kwam en met een enorme klap neerstortte.

De brokstukken kwamen zo’n honderd meter bij ons vandaan neer in de weilanden. Er was een hele dikke rookwolk te zien en allemaal lichtkogels, en in de lucht hingen allemaal parachutisten.

We waren radeloos van angst en durfden niet naar huis. De vader van mijn buurmeisje zei dat ik naar huis kon gaan omdat er geen gevaar meer was.

Toen ik naar huis liep zag ik dat de Duitsers een piloot in de auto gooiden die zich had verstopt. Dat is de piloot die hier op de foto staat, hij was aangeschoten terwijl hij aan zijn parachute hing.

Hierna ben ik naar huis gegaan, mijn moeder was heel angstig geweest omdat ik onderweg van school naar huis was. Daarna ben ik naar het vliegtuig gegaan en zag de andere piloot verminkt op de wal liggen. De parachute van de piloot hing nog over de elektriciteitsdraden.

Toen zag ik zijn handschoen, die deed ik aan, daar zaten zijn vingertoppen nog in en op dat moment vloog de Duitse jager die de B-17 had neergeschoten heel laag zegevierend over de brokstukken.

Het landingsgestel hebben ze ook nog opgedregd maar dat moesten ze van de boer waar het land van was weer in de Vecht teruggooien.

Deze foto’s heeft mijn broer (Anton Borgman) van de verzetsstrijder zijn vrouw gekregen.

Anton Borgman heeft er mede voor gezorgd dat er een monument kwam aan de Eikenlaan in (Berkum) Zwolle.

Fons Aarendonk | 28 feb 2018

Vrijdag 11 januari 2018 vond de herdenking plaats bij het monument aan de Eikenlaan in Zwolle ter nagedachtenis van de in 1944 neergestorte Amerikaanse B 17 bommenwerper, waarbij 5 bemanningsleden om het leven kwamen.

De Herdenking Eikenlaan 2018 herdenking werd zoals voorgaande jaren geleid door Dhr. Eef Wegenrif van de OBS de Campherbeek, welke het monument heeft geadopteerd. Aan de herdenkingsplechtigheid namen naast groep 5 en 6 van de OBS de Campherbeek en CBS de Duyvencamp ook een detachement van de Vereniging Veteranen Zwolle deel. Na het signaal Taptoe, uitgevoerd door trompettist Anton ten Have, de 1 minuut stilte en het zingen van het Wilhelmus legde wethouder Michiel van Willigen namens de gemeente Zwolle een krans bij het monument. Daarna legden alle kinderen, die vooraf in de aula door veteraan Harry Konings op de hoogte waren gebracht over wat, waar, waarom en hoe de bemanning van deze bommenwerper hun vlucht uitvoerden in Duitsland, een bloem rond het monument.

Het was een mooie herdenking, die ook veel publieke belangstelling genoot van o.a. RTV Oost en RTVfocus Zwolle. Na de herdenking werden de veteranen uitgenodigd voor een kopje soep op school.

Voor meer informatie zie:

http://www.rtvfocuszwolle.nl/bemanning-neergestorte-woii-bommenwerper-herdacht-berkum/

http://www.rtvoost.nl/nieuws/283622/schoolkinderen-in-zwolle-herdenken-omgekomen-vliegeniers-uit-tweede-wereldoorlog#


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents