Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Zwolle, gedenkborden in de synagoge (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
De vier gedenkborden in de synagoge te Zwolle zijn uitgevoerd in natuursteen. Op de borden zijn de namen van 499 joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
Met het vermelden van de namen komen de oorlogsslachtoffers op symbolische wijze weer tot leven.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkborden in de synagoge in Zwolle zijn opgericht ter nagedachtenis aan de 499 joodse inwoners van de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en in concentratiekampen zijn omgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Locatie
De gedenkborden hangen in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat te Zwolle.

Bronnen

  • Gemeente Zwolle;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht