Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 28 oktober 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Parkschool.

Zwolle, monument in park 'Eekhout' (foto: Steven Lindeboom)
Zwolle, monument in park 'Eekhout' (foto: Steven Lindeboom)
Zwolle, monument in park 'Eekhout' (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in park 'Eekhout' in Zwolle is een komvormige drinkfontein. Op de rand van de fontein is in reliëf een tekst aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in park 'Eekhout' herinnert de inwoners van Zwolle aan de honderden dwangarbeiders die in de hongerwinter van 1944-1945 bij de stad een verdedigingslinie voor de bezetter moesten graven.

Oprichting
Als dank voor de steun en hulp van de Zwolse bevolking is namens de honderden dwangarbeiders een gedenkteken aangeboden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 oktober 1947.

Bron
Gemeente Zwolle.

Voor meer informatie
Meer informatie is te vinden in de brochure Om nooit te vergeten van het Historisch Centrum Overijssel. Hierin is een routebeschrijving opgenomen langs de panden in Zwolle die een relatie hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht