Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Gijs Jacobs van den Hof
Onthulling: 17 september 1945
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'Airborne-monument' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Airborne-monument' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Airborne-monument' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Airborne-monument' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Arnhem, 'Airborne-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Arnhem, 'Airborne-monument' (foto: Guntram Schroebler)
Arnhem, 'Airborne-monument' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Airborne-monument' in Arnhem is een door oorlog beschadigde zuil van het voormalig Paleis van Justitie en staat op de lijst van Nationale Monumenten. De zuil is geplaatst op een voetstuk. De zuil is 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'17
SEPTEMBER
1944'.

Symboliek
'Hier en daar staat een gehavende zuil, te midden van onze herstelde wereld, te getuigen van de verwoesting die eens was. Een zuil als drager van herinneringen aan vergankelijkheid en dood, maar ook aan overwinning en leven.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Airborne-monument' herinnert de inwoners van Arnhem aan de Slag om Arnhem (17 september 1944), waarbij de Britse luchtlandingstroepen in een vergeefse poging probeerden om via Arnhem een doorgang te forceren door de verdedigingslinies van de bezetter.

John D. Frost was de commandant van het 2e bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie. Onder zijn leiding slaagden de Britten erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. Toch mislukte de operatie bij Arnhem en veel geallieerden sneuvelden. Ook commandant Frost raakte gewond. Op 17 september 1978 is de oude Rijnbrug naar John D. Frost vernoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1945 door de Commissaris van de Koningin in Gelderland, mr. S. baron van Heemstra.

Locatie
Het 'Airborne-monument' staat midden op het Airborneplein in Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting ICODO;
  • Beelden in Arnhem - een overzicht (Stichting Beelden in Arnhem, 1994);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht